Gazete Vatan Logo

Coşkuyu vereceğiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, finansal bolluktan faydalanmak için reformların ağırlık kazanacağını belirterek, “İnşallah reel ve özel sektörün bizden beklediği coşkuyu onlara vereceğiz” dedi

Coşkuyu vereceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, reel sektörü açılım ve reformlarla destekleme vaadinde bulundu. Dünyada özellikle AB bölgesinde ve Japonya’da eksi büyümelerin kaydedildiğine dikkati çeken Zeybekci, bu bölgelerde oluşan eksi faizlerin finansal bolluk yarattığını, bu bolluktan Türkiye’nin yeterince faydalanabilmesi için reform ve açılım tedbirlerine ağırlık vereceklerini dile getirdi. “İnşallah reel ve özel sektörün bizden beklediği coşkuyu onlara vereceğiz. Artık zaman laf üstüne laf değil, taş üstüne taş, aş üstüne aş, iş üstüne iş koyma zamanıdır” diyen Zeybekci, enflasyonun arz eksikliğinden kaynaklandığını, arzın artması halinde üretim, büyüme ve istihdamla birlikte enflasyonun da kökünün kazınacağına inandığını söyledi.

Olması gereken buydu

Türk Eximbank’ın tekrar Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasını “Olması gereken buydu” sözleriyle değerlendiren Zeybekci, söz konusu bankanın ihracatçıyı desteklemenin ötesinde bazı ülkelere finansal destek sağlayabilmesinin önünü açacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracatçıyı destekleyen Eximbank’a ihracatçıyı desteklemenin yanında yeni fonksiyonlar kazandırdık, kazandırmaya devam edeceğiz. Hizmetlerini, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerini destekleyen, Türkiye’nin dış politikası gereği olarak bazı ülkelere finans anlamında destek veren bir kapsama da getireceğiz. Şu anda 15 milyar dolar civarında vermiş olduğu fiili bir kredi var. Ayrıca 35-40 milyar dolar civarında kredilendirme imkanı var. Bunu çok daha yukarılara çıkaracağız, 100 milyar dolar seviyesine konuşur hale geleceğiz.”

Merkez’le aynı paraleldeyiz

Bakan Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve kendisinin önceki bakanlığı döneminde yaptığı faiz indirimi çağrılarının yeni Merkez Bankası yönetimiyle karşılık bulduğunu da söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti: “Merkez Bankası ile hükümet arasında yeni bir dönem başladı, aklın yolu bir. 2.5 yıldan beri Ekonomi Bakanlığı dönemimdeki söylemlerimizde enflasyonla aktif mücadelede yöntem değişikliğini önerdik. Enflasyonla mücadeleden vazgeçmeyi değil yöntem değiştirerek, enflasyonla mücadelede enstrüman zenginliğe geçmemiz gerektiğini söyledik. Hep fiyat istikrarını öncüleyen Merkez Bankası anlayışından büyümeyi, üretimi de önceleyen bir Merkez Bankası istedik.Bu anlamda şu anda Merkez Bakamız ile hükümetimiz aynı paralelde düşünmeye başladığını görüyorum. İnşallah icraatlarımız artacak.”

Haberin Devamı

Faiz düşüşü için sonuna kadar destek

Merkez Bankası’nın son 3 para politikası kurulu toplantılarında 0.5’er puanla toplamda 1.5 puanlık faiz indirimi kararı aldığını anımsatan Zeybekci, indirimlerin etkisinin piyasalarda, borç verme faizlerinde, finans kuruluşlarında hissedilmeye başlandığını söyledi. Borç alma ve borç verme faiz oranları arasındaki bandın daraldığına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde de inşallah yüzde 11’lerden 9.5 puana gelen bandın daha da daraldığını hissedeceğiz. Hedefimiz Türkiye’de daha çok üretmenin, yatırım yapmanın, istihdam ortaya çıkarmanın ve büyümenin önündeki engellerden olan faizi olabildiğince düşürmek. Özel sektörümüzün dünyadaki rakipleri, hangi kolaylıklarla ve maliyetlerle finansmana ulaşıyorsa aynı şartları bizim de Türkiye olarak sağlamak görevimiz. Merkez Bankası’nın bu indirimlerini sonuna kadar destekliyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda iyileşmelerimiz devam ettiği sürece hükümet olarak özel sektörün ve reel sektörün, üretiminin, istihdamın ve büyümenin önündeki bütün engelleri kaldırdıkça, onları teşvik ettikçe Merkez Bankamızın faiz indirimleri daha önemli hale gelecek.”

Haberin Devamı