Gazete Vatan Logo
Magazin Çorumlu Hayati "Hz. İsa" oldu

Çorumlu Hayati "Hz. İsa" oldu

Belgesel kanalı National Geographic için hazırlanan, "İnancın Bilimi' (Siients Of Believe) adlı belgeselin Bodrum ve Didim'deki çekimleri tamamlandı

Hollywood'da yıldızı parlamaya başlayan Türk oyuncu Hayati Akbaş'ın İsa Peygamber'i canlandırdığı, Türkiye'nin tanıtımında önemli rol oynayacak filmde, yöre köylüleri de kişi başı 35 YTL yövmiye karşılığında figüranlık yaptı.

National Geographic'te önümüzdeki sonbahar aylarında yayınlanmaya başlayacak, birer saatlik 10 bölümden oluşan "İnancım Bilimi' belgeseli Bodrum Yakaköy, Bodrum Kalesi, Beçin Kalesi, Heraklia, İstanköy, Kudüs, Medine ve Didim'de çekildi. İsa'nın doğumuyla başlayan ilk yüzyıldaki yaşam, Museviliğin yayılması, İsa ile Magdalena'nın tanışması, yaşamları, bin 900 yıl önce Anadolu ve Ortadoğu'daki hayatı anlatan, "İnancın Bilimi' belgeselinin çekimleri 45 gün sürdü.

Çekimler, National Geographic sanat ve tarih yönetmeni Amerikalı James Younger, yönetmen yardımcısı Avustralyalı Kris Denton, Amerikalı prodüktör William Martens, kostüm tasarımcısı Macar Kathyren Shemenek ile Türk yönetmen ve sualtı araştırmacısı, Sualtı Araştırma Enstitüsü (INA) Başkanı Tufan Turanlı ve 50 kişilik teknik kadroyla gerçekleştirildi. Didim, Selçuk ve Söke'den 300 köylü, 35 YTL yövmiyeyle kamera karşısına geçip figüranlık yaptı. Köylüler, 1900 yıl önceki dönemde rahip, köylü, kasap, çiftçi, tüccar rollerini başarıyla canlandırdı. Filmde Hz. İsa'yı canlandıran Çorumlu tiyatrocu 27 yaşındaki Hayati Akbaş başarısıyla göz doldurdu. Fimde İbranice konuşan genç oyuncuya Magdalena rolünde, İngilizce ve Fransızca tercüman 26 yaşındaki Ezgi Esma Kürkçü eşlik etti.

TARLADAN, BELGESEL YILDIZLIĞINA Çorum, Nevşehir ve Kayseri'de amatör tiyatro topluluklarında çalıştıktan sonra 3 yıl önce Los Angeles'a giderek çalışmalarını sürdüren ve son olarak ünlü yönetmen Steven Spielberg'in "Terminal' filminde sokak serserisi rolünü oynayan Hayati Akbaş, bu belgeselde rol almaktan büyük heyecen duyduğunu söyledi. Çorum'da lise yıllarında çobanlık yapıp tarımla uğraşırken üniversiteyi kazanan, ancak maddi imkansızlık nedeniyle eğitimine devam edemediğini belirten Akbaş duygularını şöyle dile getirdi: "İsa rolü benim için büyük önem taşıyor. National Geographic'in, INA Başkanı Tufan Turanlı aracılığıyla teklif ettiği rolü kabul ettim. İsa gibi bir kişiliği canlandırmanın onurunu taşıyacağımı düşündüğüm için bu rolü oynadım. Rolü ezberlerken günlerce uyuyamadım. Amacım Hollywood'a giden yolda merdivenleri teker teker çıkmak. Dünyanın önde gelen belgesel kanallarından birinde üstelik önemli bir şahsiyeti canlandırmak ve Amerikalı yönetmenden övgü dolu sözler duymak beni ümitlendirdi.

Çobanlık yapıp sahneye çıktığım günleri unutmadım. Şimdi bulunduğum yerin, daha yolun çok başı olduğunu biliyorum. Çok çalışıp Hollywood'da önemli yapıtlarda rol almak istiyorum."

YÖNETMENDEN, HAYATİ'YE ÖVGÜ
Yönetmen Younger de, Holywood'da adından söz ettirmeye başlayan, Hayati Akbaş ve yöre köylülerinin başırısının kendisini mutlu ettiğini söyledi. 2.5 ayda bitirmeyi planladıkları çekimlerin, Hayati ve yöre halkının gayretiyle bir ay erken bittiğini vurgulayan Yougner şöyle konuştu:
"Hayati oyunculuk gücüyle yıldızlaşıyor. On saatlik belgeselin 9 saatini Türkiye'nin tarihi mekanları ve Anadolu insanları arasında çekme kararımızın ne denli isabetli olduğunu gördük. Dünyada ilk kez İsa'nın yaşantısıyla ilgili olarak bu kadar detaylı ve uzun çekilen bir filmde oynayan Hayati Akbaş, genç yaşında gelecekte büyük bir yıldız olacağını ortaya koydu. Ayrıca bu belgesel Anadolu'nun tarihi mekanlarının tanıtılması, Anadolu'nun kültürler yumağı olduğunun bilinmesi açısından büyük önem taşıyor. 70 ülkede 135 milyon insan bu belgeseli izleyecek. Türkiye kültür turizmi açısından ön sıralara tırmanacak. Belgeselin çekimine yardımcı olan Enstitü Başkanı Tufan Turanlı, yerel yönetimler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkürlerimizi iletiyorum."

ÜÇ BELGESEL HAZIRLIĞI DAHA
Türk yönetmen Tufan Turanlı, Bodrum ve Türkiye'nin son yıllarda çekilen belgesellere plato olduğunu, bu ilginin yörenin ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük yarar sağladığını anlattı.

Turanlı, "Noel Baba ve Troya belgesellerinin ardından çekilen bu yeni film, Bodrum ve Anadolu'nun tüm dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynayacak. Özellikle Bodrum, son dönemde belgesel yapımcılarının cazibe merkezi haline geldi. Bodrum, çok yakında belgesel film yapımlarının Hollywood'u olacak. Üç ünlü televizyon ve yapım şirketi, Bodrum'da belgesel çekmek için hazırlık yapıyor. Yöre halkının özverili çalışmaları, bakanlık temsilcileri ve yöneticilerin maddi ve manevi destekleri ile, milyonlarca dolar değerindeki tanıtımları bu belgeseler sayesinde yapıyoruz" dedi.

Haberin Devamı