Gazete Vatan Logo

Coronovirüs salgını

Yeni Coronavirüs 2019 (2019-nCov), solunum salgılarıyla bulaştığı bildirilmiştir. Bulaşıcılığı önlemek için; sık sık ellerinizi yıkayın, öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın, özellikle öksüren, hapşıran ve ateşi olan kişilerle yakın temastan kaçının.

Coronovirüs salgını

Dünyayı kasıp kavuran coronovirüs salgınıyla ilgili Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz konuştu. Yılmaz virüsü ve bulaşma nedenlerini şöyle anlattı:

Coronavirüsler (Cov), soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) veya Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi çok daha ciddi hastalıklara neden olabilen büyük bir virüs ailesidir. Bu virüsler zoonotiktir. Hayvanlar ve insanlar arasında bulaşır. Hayvanlar arasında dolaşan virüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insanda hastalık bulguları görülmeye başlar.

Yeni coronavirüs ise (nCoV) daha önce insanoğlunun karşılaşmadığı bir CoV olup yaklaşık 1 ay önce ilk defa Çin de bir balık pazarında çalışan insanların grip benzeri bir hastalığa yakalanması ve şiddetli solunum yetmezliği ile ölümler görülmesi ile izole edilen bir virüsdür. İlk defa İnsandan insana damlacık yoluyla bulaştığı bildirilmiştir. Eldeki bilgiler çok güçlü olmasa da 14 güne kadar kuluçka süresi olabileceği düşünülmektedir. Bu süre sonunda, öksürük, yüksek ateş (39 derece), nefes darlığı ve solunum semptomları ile ortaya çıkar. Ciddi vakalarda akut solunum sendromu olarak bilinen akciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ile ölümlere neden olabilir. Şimdiye kadar ölüm görülen vakaların çoğunun 65 yaş üstü veya kronik hastalığı (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan hastalar oluşturmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten daha hafif seyretmektedir.

Haberin Devamı

Yeni Coronavirüs 2019 (2019-nCov), solunum salgılarıyla bulaştığı bildirilmiştir. Bulaşıcılığı önlemek için; sık sık ellerinizi yıkayın, öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın, özellikle öksüren, hapşıran ve ateşi olan kişilerle yakın temastan kaçının. İthal et ve yumurta gibi az pişmiş hayvansal gıdaları tüketmeyin. Hastalıktan korunmak için aşı ve şuan için etkili olduğu gösterilmiş bir ilaç bulunmamaktadır.

Viral hastalıklarda bulaşıcılık çok önemli, bugün için ülkemizde coronavirüs varlığı veya yayılması söz konusu olmadığından halkımızın özel bir önlem almasına gerek yoktur. Ancak influenza halen ülkemiz için oldukça önemli olup, CoV’ a karşı önerilen önlemleri viral hastalıkların bulaşıcılığını engellemek amaçlı önlem almayı yaşantımızın bir parçası haline getirmek toplum sağlığı açısından çok yararlı olacaktır...

Haberin Devamı