Gazete Vatan Logo

Corona Virüsü tedavisi var mı? Alınması gereken önlemleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi açıkladı!

Corona virüs salgını tüm dünyayı etkiledi. Ölü sayısı giderek artıyor. 2019-nCoV olarak da ifade edilen corona virüs 22 ülkeye yayıldı. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs nedeniyle 259 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 374 kişiye ise virüs teşhisi konuldu. Corona virüsü başta, Tayland, Japonya, Singapur, Hong Kong, Güney Kore, Tayvan gibi ülkelere sıçrarken Almanya, Kanada, ABD, Rusya, İtalya, Finlandiya, Macaristan ve Fransa gibi ülkelerde de virüsün etkisi altında. Türkiye’de ise henüz Corona virüs vakasına rastlanmadı.

Corona Virüsü tedavisi var mı? Alınması gereken önlemleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi açıkladı!

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp, dünyayı etkisi altına alan Corona virüsten ölenlerin sayısı giderek artıyor. Çin’in resmi rakamlarına göre, 259 kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü küresel acil durum ilan etti. Türkiye’de ise, 7 yaşındaki Çinli bir çocuğa Corona teşhisi konulduğu iddia edilirken, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek bu iddiaları yalanladı ve henüz Türkiye’de bu virüse rastlanmadığını söyledi. Peki, Corona Virüsü tedavisi var mı? Corona virüse karşı hangi tedbirler alınmalı? İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, corona virüsünün yayılmasını önlemek için uygulanacak genel önlemleri açıkladı.

CORONA VİRÜSE KARŞI HANGİ TEDBİRLER ALINMALI?

İstanbul üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi; Corona virüsler hakkında bilgilendirme raporu yayınladı. Fakültenin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından kamuoyunu bilgilendirme amacıyla hazırlanan raporda, corona virüs için alınması gereken önlemleri de açıkladı.- Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalıdır.

Haberin Devamı

- El hijyenine çok dikkat edilmelidir (eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa gözle görülür kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır).

- Eller yıkanmadan gözlere, buruna ve ağza dokunulmamalıdır.

- Solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, hapşırık, nefes darlığı vb.) olan hastalarla maskesiz yakın temastan kaçınılmalıdır.

- Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil çöp kutusuna atılarak eller yıkanmalı, mendil yoksa ağız ve burun dirseğin ön yüzüyle kapatılmalıdır.

- Sık kullanılan nesneler ve yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

- Hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanılmamalıdır.

CORONAVİRÜS TEDAVİSİ VAR MI? (AŞISI İÇİN TARİH VERİLDİ)

Pasteur Enstitüsü'nden bilim insanları, corona virüsü tedavisinde kullanılması adına bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Enstitü yetkilisi Christophe D’Enfert gazetecilere yaptığı açıklamada aşının 20 ay içerisinde kullanılabileceğini ifade etti.

Hastalığın etkeni olan virüs henüz yeni keşfedildiği için bir aşısı da yok. Aşı çalışmaları hızla başlamış durumda ancak geliştirilecek bir aşının hazırlıklarının aylar, piyasaya çıkışının ise yıllar sürebileceği ifade ediliyor. Bu sebeple aşı çalışmaları uzun vadeli çözümler arasında.

Hastalığın yeni olmasından ötürü önceden belirlenmiş bir tedavisi de bulunmuyor. Mevcut vakalara sadece destekleyici tedavi sunuluyor. Örneğin, solunum yetersizliği gelişenlere mekanik solunum cihazları ile solunum desteği sunuluyor, bağışıklık sistemi zayıf olduğu için mevcut hastalığa yeni enfeksiyonların da eklenmemesi için önlem alınabiliyor. Özetle insanlığın ilk kez karşılaştığı bu virüs için şu an itibarıyla yapabileceklerimiz çok kısıtlı.

Her ne kadar aşısı olmasa da toplumun bu hastalıktan korunması için yapılabilecek bazı müdahaleler hastalığın önlenmesi için çok önemli. Örneğin şu anda toplumsal düzeyde en önemli müdahale karantina çalışmaları. Kesin tanı almış veya şüpheli vakaların toplumdan izole edilmesi, salgının kitlesel boyuta ulaştığı şehirlerde ise toplu yaşam alanlarının karantinaya alınması örneklerden bazıları. Şu anda Çin’de 56 milyon nüfus karantina altında. Özellikle salgının başladığı Wuhan şehrinden çıkışlara izin verilmiyor. Karantina uygulanan bazı bölgelerde insanların temel ihtiyaçlarının (yiyecek, su, kıyafet vb.) karşılanmasında da dramatik sorunlar oluşmaya başlamış durumda. Wuhan kentinde bir kadın, yiyecekleri tükenmiş yaşlı bir çiftle kendi yiyeceklerini paylaştığını belirtiyor ve gelecek günlerde yiyecek sorunu nasıl çözeceğini bilmediğini ve yardım istediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu gibi salgınlarda bir veya birkaç hastanenin sadece salgın vakalarının incelenmesine tahsis edilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından öneriliyor. Çin’de de bu amaçla yeni bir prefabrik hastanenin inşaatı sürüyor ve günler içinde tamamlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı