Gazete Vatan Logo

Corona virüsü belirtileri | Koronavirüs tedavi edilebilir mi bir hastalık mı? Kimler risk altında?

Çin’de ortaya çıkan ve birçok ülkeyi etkileyen koronavirüs salgınına karşı dünya alarmda. Gizemli hastalık olarak ortaya çıkan, koronavirüs bulaşan kişi sayısı 600’ü aşarken, virüsten ölen kişilerin sayısı ise 25’e ulaştı. Dün itibarıyla Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgelerinde 1'er kişide saptanan virüs, ABD, Japonya, Güney Kore'de 1'er, Tayland'da 3 kişide tespit edildi. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaparak, halkımızı korumak adına gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok’’ dedi. İşte Korona Virüsü hakkında merak edilenler…

Corona virüsü belirtileri | Koronavirüs tedavi edilebilir mi bir hastalık mı? Kimler risk altında?

Çin'de 571 kişiye, şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) ile benzerliği bulunan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaştı, 25 kişi bu nedenle hayatını kaybetti. Dün itibarıyla Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgelerinde 1'er kişide saptanan virüs, ABD, Japonya, Güney Kore'de 1'er, Tayland'da 3 kişide tespit edildi. Çin'in Vuhan kentinde dün havaalanı ve tren istasyonları giden yolculara kapatılmış ve toplu ulaşım askıya alındı. DSÖ, uluslararası kamu sağlığı acil durumu için erken olduğunu bildirse de tüm dünya Koronavirüs alarmına geçti. Peki, koronavirüs nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte Koronavirüsü hakkında merak edilenler…

KORONAVİRÜS NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre koronavirüs (coronavirüs) hayvanlardan insana geçen geniş bir grup hayvan virüsünden oluşuyor. Uzmanlar ve bilim insanı Leo Poon ise koronavirüsünün SARS virüsünün kuzeni olarak tanımladı.

Koronavirüsler zarflı, tek zincirli pozitif RNA virüsleri olup, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olurlar. 2012 yılında Arap Yarımadası’nda ciddi akut solunum yetmezliği ile seyreden hastalarda yeni bir coronavirüs bulunmuş, ismi de Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV) olarak adlandırılmıştır.

Haberin Devamı

Asemptomatik hastalıktan, ağır pnömoni, çoklu organ yetmezliği ve ölüme kadar ilerleyebilen çeşitli klinik şekillere sebep olabilen koronavirüs, patojene özgül bir tedavi bulunmamaktadır. MERS-CoV ile enfekte olan hastalarda enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması virüsün yayılımının önlenmesi açısından önemli bir yer tutar.

İNSANLARDA İLK 1960’LI YILLARDA TANIMLANMIŞTIR!

İnsanlarda enfeksiyona sebep olan iki türü 229E ve OC43 1960’larda tanımlanmış olup, 2003’de pandemik ağır akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) vakalarında da yeni bir türü izole edilmiştir. 2004 ve 2005’de insanlarda yaygın bir şekilde solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan iki yeni coronavirüs türü NL63 ve HKU1 tanımlanmıştır. Bununla beraber 229E, OC43, NL63 ve HKU1 türleri SARS’dan farklı olarak genellikle hafif orta şiddette enfeksiyonlara sebep olur.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ?

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

İlk başta soğuk algınlığı gibi genel üst solunum yolları hastalığıyla başlıyor. Belirtiler burun akması, öksürük, boğaz ağrısı ve bazen de baş ağrısı ile ateş şeklinde başlıyor. Hastalık bu belirtilerle birkaç gün devam ediyor. Hastaların 1/3’ünde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal sistem tutulumuna ait semptomlar izlenebilir.

KORONOVİRÜSÜ TANISI NASIL KONULUR?

Tanıda mümkün olduğunca alt solunum yolu örneklerinin tercih edilmelidir. Semptomların başlamasından örnek alınmasına kadar geçen süreye bağlı olarak nazofaringeal sürüntü, orofaringeal sürüntü, dışkı, serum örnekleri de alınabilir.

Haberin Devamı

NASIL BULAŞIYOR VE TEDAVİSİ NEDİR?

Grip hastalığı gibi insandan insana bulaşıyor ve bağışıklık sistemi düşük insanları daha ağır etkiliyor. Virüsün sebep olduğu hastalığın tedavisinde net bir tedavi bulunmuyor, yetkililer tedavi için grip veya soğuk algınlığında kullanılan tedavi yöntemlerini tavsiye ediyorlar.

Hastalığın kesin bulaş yolu bilinmemektedir. Elde edilen veriler sınırlı da olsa insandan insana bulaş olasılığını desteklemektedir. Damlacık ve temas yolu en olası bulaş yolu olarak düşünülmektedir. Bununla beraber hava yoluyla MERS-CoV bulaş olasılığı kesin olarak dışlanamamaktadır. Fakat havayolunun bulaşta önemli rolü olduğunu gösteren bir veri de yoktur. Asemptomatik hastada bulaş gösterilmemiştir. İnkübasyon periyodu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak insan-insan bulaşı olan bir vakada 9-12 gün olarak tanımlanmıştır. Diğer coronavirüslerle gelişen enfeksiyonlarda ise bu süre ortalama 2 gündür. Bu nedenle vaka tanımlamasında kullanılan 14 günlük gözlem süresi güvenli olarak değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

Coronavirüsünden dolayı hastalığa yakalananlara bolca sıvı, dinlenme ve uyku tavsiye ediliyor. Belirtiler kötüleştiği zaman aynı soğuk algınlığındaki gibi doktora gidilmesi tavsiye ediliyor. Henüz virüsün neden olduğu hastalık için bir aşı bulunmuyor, coronavirüsünü kapmamak için ellerin sürekli yıkanması ve temizliğe önem verilmesi gerekiyor. Virüsün ev hayvanlarına da bulaşabileceği öngörülüyor ve ev hayvanlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

VİRÜS NEDENİYLE 25 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Vuhan kentinden ülkenin diğer eyalet ve kentlerine gidenler aracılığıyla yayılan virüsün, başta "bulaşıcı olmadığı" açıklaması yapılsa da bundan etkilenen ve hayatını kaybedenlerin sayısının artmasıyla Çin hükümeti virüsün bulaşıcı özelliğinin kesin olduğunu bildirmişti.

Çin'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaşan kişi sayısı 600'ü aşmış, ülkede bugüne kadar virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17’ye ulaşmıştı.

Virüs, seyahat eden yolcular aracılığıyla ülke sınırlarını da aşmıştı.

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, Çin ana karası dışında, Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Makao Özel İdari Bölgesi’nde 2'şer, Tayvan, ABD, Japonya, Singapur, Güney Kore’de 1’er ve Tayland’da da 4 kişide tespit edildi.

Salgın nedeniyle Hubey eyaletinin Vuhan ve Icou şehrinde toplu taşıma seferleri geçici olarak durdurulmuştu.

‘’GRİBE GÖRE BULAŞILIĞI DAHA DÜŞÜK’’

Koca: "Halkımızı korumak adına her ihtimale karşı gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok. Sağlık Bakanı Koca: "Gribe göre koronavirüsün bulaşıcılığının daha düşük olduğunu biliyoruz."