Gazete Vatan Logo

Çorlu’da çöpe giden deriden kozmetik ve sabun üretiliyor

Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi, arıtma sistemi için 12 milyon dolar harcadı.

Bölgede daha önce çöpe gönderilen deri parçalarından biyodizel, kozmetik ve sabun üretiyor

ÇORLU Deri Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birini hayata geçirdi. Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şinasi Güneş, dünyadaki en gelişmiş teknoloji ve ekipman ile 12 milyon dolara inşa edilen ancak bugünkü değeri 30 milyon dolar olan atıksu arıtma tesisinin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı. Günde 36 bin metreküp atık arıtma kapasitesi olan tesisin fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma üniteleri olduğunu ifade eden Güneş, şöyle konuştu:
“118 fabrikaya atıklarını tesise göndermeleri için 17 km’lik altyapı yaptık. Fabrikalar üretim yapsın ya da yapmasın ayda 6 bin dolar ödüyor. Yeni tamamlanan ikinci bir yatırım ile daha önce çöpe atılan deri parçalarından şimdi biyodizel, kozmetik ve sabun üretiyoruz.”

1 milyar dolar ihracat

ŞİNASİ Güneş, bölgeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki deri üretiminin yüzde 37’sini, ihracatın yüzde 40’ını yapıyoruz. 10 bin çalışanımız var. Derilerimizi Prada, Pierre Cardin, Versace, Marks and Spencer gibi dünya markaları kullanıyor. Ülkemiz ihracatına direkt ve dolaylı olarak yıllık 1 milyar dolar katkı sağlıyoruz.”

AVRUPA’DAN ÖVGÜ ALDI
Şinasi Güneş, Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlenen Avrupa Çevre Fuarı’nda tesisin en başarılı proje seçildiğini kaydetti. Güneş, “Projemiz rüzgar santrali ile tesisin elektriğini de çevreci yollardan elde edecektir” diye konuştu.


Haberin Devamı