Gazete Vatan Logo

Çöp ve istihbarata eşit bütçe

2016’da 46 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının ikinci yılında, Belçika’nın güvenlik ve istihbarat zaafiyeti açığa çıktı. Ülkede çöp toplama bütçesiyle istihbarat için ayrılan bütçe tüm tehditlere rağmen eşit

Çöp ve istihbarata eşit bütçe

AVRUPA Birliği’nin başkenti Brüksel, iki yıl önce yapılan terör saldırılarında hayatını kaybeden sivil vatandaşları için yas tuttu. Belçika’nın 42 yaşındaki Başbakanı Charles Michel, hükumet üyeleri birlikte saldırıların ilk durağı olan Zaventem Havalimanı; ardından 1969’da hizmete giren Maalbeek metro istasyonunda patlamaların yaşandığı noktalara çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Seramonilere, bölge parlementoları ve Belçika Federal Parlementosu’nda görev yapan Türk kökenli milletvekili arasında yalnızca Veli Yüksel katıldı.

Kriz yönetilemedi

VATAN, başta Avrupa Birliği ve NATO olmak üzere dünyanın en önemli kurumlarını bünyesinde barındıran ve dünyanın 130 değişik milletinin birarada yaşadığı ‘göçmen kenti’ Brüksel’in güvenliğinde yaşanan sorunu araştırarak önemli ayrıntılara ulaştı. Zaventem Havalimanı’nda sabah saat 08:02’deki ilk saldırıdan sonra metroyu durdurmayı aklına getiremeyen Belçika istihbaratı ve polisi arasında yaşanan kopukluk; metroyu kullanan masum insanların hayatların kaybetmesine neden oldu. Paris saldırıları zanlısı Salah Abdeslam’ın Molenbeek’te polisin ve istihbaratın takibine rağmen her defasında kaçmayı başardı. Polis ve istihbarat arasında kopukluk saldırılardan sonra yazılan raporlarda hep ön plana çıktı.

Haberin Devamı

Şaka gibi rakamlar

Geçtiğimiz ay Belçika Askeri İstihbaratı’nın terör örgütü PKK- PYD’ye lojistik ve askeri eğitim verdiği ortaya çıkan; Belçika Gizli Servisi’ndeki krizin temelinde ise personel açığı ve yetersiz bütçe yattığı ortaya çıktı. Öyle ki, Belçika Gizli Servisi Les Secrets De La Surete De L’Etat’nın yıllık bütçesi 50 milyon Euro. 10 milyonluk Belçika’nın Gizli Servisi’nde yalnızca 600 kişi çalışıyor. Geçtiğimiz hafta ‘Herkes İçin Güvenlik: Radikalizm ile Mücadele’’ isimli kitabı Flamanca olarak yayınlanan Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, terör saldırılarında yaşanan krize şaşırmadığını kaydederek, ‘‘Şaşırmadım çünkü bütçesi 50 milyon Euro olan Belçika İstihbarat Servisi, Flaman Bölgesi’nde sokaklardaki çöpleri toplamaya ayrılan bütçe ile aynı. Nüfusu Belçika’nın yarısı olan Danimarka’nın bütçesi ve personel sayısı Belçika’nın iki katı” dedi.

Haberin Devamı

‘Tehdİt devam edİyor’

Kitabında terör komisyonu çalışmalarına da geniş yer veren Milletvekili Veli Yüksel “Terörle mücadele ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan bu komisyonda terör bağlantılı aramaların 24 saat yapılabilmesi, terör gözaltı süresinin 48 saate çıkarılması, silah kaçakçılığını önleme ve cep telefonu SIM kartlarına kimlik mecburiyeti gibi yasa değişikliklerini onaylattık. Belçika’da terör alarmı 3‘ten 2’ye düşürüldü; ancak tehdit devam ediyor. Hükûmet ve güvenlik birimleri aynı hassasiyet ve titizlikle çalışmalarına devam etmelidir” şeklinde konuştu.