Gazete Vatan Logo

Contemporary İstanbul ile şehirde doyasıya sanat

Contemporary İstanbul ile şehirde doyasıya sanat

10’UNCU yaşını kutlayan ‘Contemporary İstanbul’un bu yıl özel konuğu İran Çağdaş Sanatı. Yarın sona erecek Fuar’da 24 ülkeden 102 galeri, 700’ü aşkın sanatçı buluşuyor.

ADI açıklanmayan 2 milyon 250 bin TL değerindeki en pahalı eser, Galeri Lazarides’te sergileniyor. Çağdaş sanat fuarında 100 milyon dolar civarında satış hedefleniyor.

LLUİS BARBA’nın, 15’inci yüzyılda yaşayan, yağlı boya tekniğinin öncülerinden Jan Van Eyck’in türbanlı adam portresi üzerine yaptığı eser çok dikkat çekti.

Çağdaş sanatın zirvesi...

'Comtemporary İstanbul' 10'uncu yaşını kutluyor. İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yarın sona erecek fuara 24 ülkeden 102 galeri ve 700'ü aşkın sanatçı ziyaretçilerle buluşuyor.

Çağdaş sanat rüzgarı, yakın zamanda sona eren İstanbul Bienali’nin ardından Comtemporary İstanbul’la beraber esmeye devam ediyor. Akbank Sanat ana sponsorluğunda bu sene 10’uncu defa düzenlenen Comtemporary İstanbul, 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 galeriye ev sahipliği yapıyor. 23 galerinin ilk defa yer alacağı fuarda yurt dışından gelen galerilerin sergilediği eserlerin de üçte biri ilk kez İstanbul’a geldi. Comtemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Sanatçıları, galerileri ve eserleri seçici kurulumuz seçiyor, nitelikli sanat izleyici bekliyor. Fuar için bu sene ayırdığımız bütçe 4 milyon dolar. Sanatı daha da ileriye taşımak için elimizden geleni yapıyoruz" diyor.

Haberin Devamı

Carole Feuerman - Butterfly Capri/ Aria Art Gallery

Bu yıl özel konuk ‘Çağdaş Tahran’

Comtemporary İstanbul’da bu sene İran’a özel bir yer ayrıldı. Son yıllarda adından sıkça söz ettiren İran Çağdaş Sanatı’nın birbirinden farklı türde olan geniş yelpazedeki eserleri sanatseverlerle bir araya getirildi. Nasser Bakhsi, Mojtaba Hamini, Mansour Ghandriz'in eserleri başta olmak üzere İran’dan Tahran merkezli 5 galeri bulunuyor. Koleksiyoner Nadeer Mobarqa ve eşinin sanat koleksiyonundan 12 eser fuardaki yerini aldı.

Hadi Hazavei - Untitled from the Bricks on Bricks with Bricks / Shirin Gallery

Haberin Devamı

Nasser Bakhsi - Devoid of All Desires / Aaran Art

Bu galerileri ve isimleri takip edin

Almanya’dan König, İngiltere’den Lazarides, İsrail’den Parasite, Rusya’dan Heritage, Fransa’dan Paris-Beijing ve Loevenbruck fuarın bu sene öne çıkan galerileri. Türkiye’den ise Zilberman, Galeri Nev, Dirimart, Rampa, The Empire Project, Gaia Galeri ve ART350 iddialı katılımcılardan. Sanatçı olarak ise bu isimleri listenize almanızda fayda var: Rero, JR, Banksy, Carole Fuerman, Ahmet Güneştekin, Bahadır Baruter, Lang Bauman, Ling Jian, Rainer Elstermann. Ayrıca Dirimart'ta Nuri Bilge Ceylan'ın ve Galeria Joan Gasper'de Joan Miro'nun eserleri görülebilir.

Onur Gülfidan - İçinden Masal Geçen Geçen Resim / artSümer

Sara Bahabah- Sex and Take Out / Mika Gallery

Yenilik ve sanatın buluşması

Güreli, Plug-in bölümünden, Comtemporary İstanbul’un öncü ve ileriye yönelik modern yüzü olarak iftiharla bahsediyor. Yeni medyanın sanatla iç içe geçtiği, Dr. Ebru Yetişkin’in küratörlüğünde hazırlanan plug-in bölümünde, yeni medya sanatları merkeze alınarak oluşturulan ‘X CHANGE’ başlığı altında mimarlık ve tasarım galerileri, dijital sanat konseptleri ile oyun laboratuarları da çağdaş sanatın farklı bir yorumu olarak ziyaretçileri karşılıyor. Yine bu bölümde farklı alanlardan konuşmacıların yer alacağı oturumları takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Damla Özdemir - Lady of Hysteria / Galeri İlayda

Fuar için ayrılan bütçe 4 milyon dolar

Ali Güreli, İstanbul’u çağdaş sanatta ileri noktaya taşımak için fedakarlıktan kaçınmadıklarını ifade ediyor: "Global düzeyde bilinirliğimizi artırmak için bu seneki fuarımıza ayırdığımız bütçe 4 milyon dolar." Fuara nitelik ve nicelik olarak üst düzey bir katılım olduğu için eserlere biçilen fiyatlar, müzayedede zikredilen rakamlar da merak konusu. Geçen yıl sergilenen eserlerin 96 milyon dolar değerinde olduğunu (Müzayede rakamı da bu şekilde) bunların yüzde 67’sinin satıldığını ifade eden Güreli, ekonomik zorlukları da hesaba katarak galerilere sanat eserlerini daha makul fiyatlarla sunmalarını tavsiye ettiklerini, rakam olarak geçtiğimiz seneye -96 milyon dolar- yaklaşacaklarını tahmin ettiklerini söylüyor; ”Zaten az sayıdaki çağdaş sanat koleksiyoneri büyük rakamlarla eserleri alma şansına sahip” diye de ekliyor.

Haberin Devamı

Katerina Belkina - Frida İçin Beyaz, Frida İçin Kırmızı / C.A.M. Gallery

Avustralya ve Çin de katıldı

Avustralya - Çin Sanat Vakfı’nın seçtiği Çinli sanatçıların eserleri de fuarda görülebilir. Ling Jian, Movana Chen ve Tao Hui öne çıkan isimler. Ayrıca Aimee Lin'in hazırladığı "Parade" başlıklı sergi de de Avustralyalı ve Çinli sanatçılar eserleriyle yerini almakta.

Banksy - Kissing Coppers / Lazarides

Bahadır Baruter - Mukadderat / x-ist

Nuri Bilge Ceylan - Köy / Dirimart