Gazete Vatan Logo

Come to BIST* (Borsa’ya gel)

SPK, milyar dolarlık halka arzların BIST’te kalması için esnekliğe gitti. Yerlilere % 30 tahsis zorunluluğu % 20’ye düşürüldü. Fiyatta revizyon imkanı tanındı

Come to BIST*  (Borsa’ya gel)

Sermaye Piyasayı Kurulu (SPK) önümüzdeki yıl beklenen 3.5 milyar dolarlık büyük halka arzlar öncesinde önemli düzenlemeye imza attı. SPK, şirketlerin Londra, New York yerine Borsa İstanbul’a (BIST) gelmesini teşvik etmek için ‘yüzde 30 yerli yatırımcı şartı’nı esnetti. Yeni düzenlemeyle halka arzda yerlilere yüzde 30 olan tahsis zorunluluğu, kurumsalların limiti yarı yarıya indirilerek yüzde 20’ye düşürüldü.

Halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının nominal değerinin en az yüzde 10’u yurt içi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 10’u yurt içi bireysel yatırımcılara tahsis edilmesi zorunlu olacak. Bu düzenleme ile halka arzların yurt dışına yönelmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kurumsala yüzde 10

SPK’nın ‘Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tebliğle sermaye piyasası araçlarının halka arz fiyatının, satış veya talep toplama süresinin başlamasından önce aşağı yönlü revize edilebilmesine imkan tanındı.

Haberin Devamı

Değişiklik kapsamında, halka arz yoluyla gerçekleştirilen sermaye piyasası ihraçlarına ilişkin satış süreleri bölümünde yer alan maddeye, şu ifadeler eklendi: “Sermaye piyasası araçlarının halka arz fiyatı, fiyat aralığı ile talep toplanması durumunda fiyat aralığı ya da faiz veya iskonto oranı yapılacak bir özel durum açıklamasıyla satış ve/veya talep toplama süresinin başlangıç tarihinden önce veya söz konusu süreler içerisinde izahname değişikliği gerektirmeksizin aşağı yönlü revize edilebilir. Fiyatın satış ve/veya talep toplama süresinin başlangıç tarihinden önce revize edilmesi durumunda halka arza en erken yapılacak özel durum açıklamasını takip eden ikinci gün başlanabilir.”

Tebliğ değişikliği ile halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarından kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek oran, yüzde 20’den yüzde 10’a düştü. Ayrıca SPK’nın halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının piyasa değerini, piyasa koşullarını ve benzeri gerekçeler ile ihraççının ve halka arz edenin talebini de dikkate alarak asgari tahsisat oranlarını sıfıra indirebilmesine veya bir kata kadar artırabilmesine imkan tanındı.

Haberin Devamı

Global Londra’ya TAB NASDAQ’A gitti
Global Yatırım Holding’in yüzde 89’una sahip olduğu Global Liman İşletmeleri, Ocak 2015’te Türkiye’de halka arz hazırlıklarına başladı ancak talep toplama sonrasında
11 Mayıs 2015’te iptal olmuştu. Şirket sonrasında halka arz için Londra limanına yanaştı. Global Liman İşletmeleri, bu yıl Londra’da halka arz oldu. Türkiye’de Burger King başta olmak üzere 6 markanın franchise hakkını elinde bulunduran TAB Gıda Yatırımları da 2018’de NASDAQ’ta 400 milyon dolara kadar halka arz için başvuruda bulundu.