Gazete Vatan Logo

Çölyaklı Füsun mucizesi

İzmir'de Nadide Başaran, hasta kızını ayağa kaldırmak için 11 yıldır verdiği mücadeleyi kazandı

Anne Başaran, çölyak hastası olduğu yıllar sonra teşhis edilen, 5 yıl yürüyemeyen, bu yüzden omurgası eğrilip iki büklüm olan kızı 14 yaşındaki Füsun Başaran'ın sonunda ameliyat olmasını sağladı. Kızının sırtındaki kamburdan kurtulduğunu belirten anne Başaran, "Bir mucize yaşıyoruz. Şoktayım, gözümün önündeki kızımın kurtulduğuna hala inanamıyorum" dedi.

Sandviççilik yapan Ertan Başaran ile ev kadını Nadide Bayar'ın 28 Kasım 1992'de dünyaya gelen kızları Füsun, 3 yaşını doldurduğu günlerde rahatsızlandı. Sürekli ishal olan bebek Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne yatırıldı. Bu hastanede iki ayda bir ev iznine çıkıp dönerek 5 yıl geçiren talihsiz Füsun'nda gluten adlı bir maddenin incebarsaklarında alerji yaptığı saptandı, glutensiz diyet verildi; ama `Çölyak' teşhisi, `yürüyememe' nedeniyle sevk edildiği Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde koyuldu. Anne Başaran, o dönemin valisi Kemal Nehrozoğlu'nun devreye girmesiyle DEÜ Hastanesi'ne sevk edildiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Üniversite hastanesi yeşil kartlı hasta kabul etmiyordu. Vali Bey devreye girdi. 1 Ocak 2000'de Füsun'u yatırdık. Yürümeyen kızım 27 günün sonunda yürüyerek taburcu oldu. Ancak 5 yıl yürümemesi, sürekli oturması yüzünden sırtında kocaman bir kambur oluştu, iki büklümdü. Omurgası eğrilmişti. Hastalığına, Skolyoz denilen bu hastalık da eklenmişti. Füsun'un ameliyat edilmesi gerekiyordu ama malzemeleri çok pahalıydı, alamadık. Eşim de hastaneye gidip gelmekten iş yapamaz olmuştu ve daha az kira öderiz, kazandığımızı yettiririz düşüncesiyle Aydın'a taşındık. Kızıma çölyak teşhisi koyulmuştu. Gelişme geriliği vardı, önce bu yönüyle onu iyileştirmeye çalıştık. Çok zor durumdaydık, defalarca Füsun haber oldu, destek aradık. Yıllarca çalmadık kapı bırakmadım, kızımı sırtımda taşıdım, okuluna devam etti. Bir yandan da sağlığına kavuşmasını istiyordum. Çünkü sırtındaki kambur yüzünden düzgün yürüyemediği gibi doğru düzgün nefes bile alamıyordu. Üstelik bir genç kız olacaktı, bu rahatsızlığı ciddi bir sorun olmaya başlamıştı. Çok daha önce ameliyatına karar verilmişti, hatta 2003 Mayıs'ta gazeteciler yine Füsun'un haberini yapmıştı, ameliyat olup kurtulacak diye. Ama üstünden üç yıl geçti, o dönemde malzeme fiyatı 6 milyar liraydı. Bulunamadığı için ameliyatı kalmıştı, hastanede yeşil kartı kabul etmediği için kaderimize boyun eğmek zorunda kalmıştık. Bu kez Aydın Valisi Mustafa Malay'ın kapısını çaldık. DEÜ Hastanesi yetkilileriyle görüşüldü, geçtiğimiz Mayıs'ta ortopedist Doç. Dr. Ömer Akçalı ile irtibata geçtik. Hastaneye yeşil kartlı olmamıza rağmen kabul edildik ve kızımın ameliyatı gerçekleşti."

Füsun Başaran, Aydın Valiliği'nin masrafları üstlenmesi sayesinde geçtiğimiz hafta DEÜ Hastanesi Ortopedi Kliniği'ne yatırıldı. Füsun, Ortopedist Doç. Dr. Ömer Akçalı'nın gerçekleştirdiği ameliyatta sırtındaki kamburdan ve onun yol açtığı olumsuzluklardan kurtuldu. Kızının kurtulduğuna bir türlü inanamadığını belirten anne Başaran, "Füsun'un boyu bu ameliyat öncesi 133 santimetreydi. Birkaç gündür ayağa kalkıyor ve yürüyor. boyunu ölçtük 139 santimetre olmuş. Bu hepimiz için büyük moral. Füsun da anne baba olarak bizler de çok sevinçliyiz. bize destek olanlara ve doktorlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Öte yandan Füsun'a çölyaklı olması nedeniyle özel glutensiz diyet yemekleri hazırlandığını belirten anne Başaran, "Füsun Aydın Umurbey İlköğretim Okulu 6'ncı sınıf öğrencisi. Kardeşi Uğur da aynı okulda, 4'üncü sınıfa gidiyor. Füsun'un isteği bir an önce iyileşip değil yürümek, koşarak okula gitmek" diye konuştu.

Haberin Devamı