Gazete Vatan Logo

Columbia’ya Sakıp Sabancı Kürsüsü

ABD’de Columbia Üniversitesi’nde Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi kuruldu. Alanında bir ilk olan Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ilişkilerdeki yerini ve bilinirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Columbia’ya Sakıp Sabancı Kürsüsü

Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Columbia Üniversitesi’nde kuruldu. Sakıp Sabancı Ailesi tarafından Columbia Üniversitesi’ne yapılan 10 milyon dolar değerindeki bağışla kurulan Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi’nde, bilim insanları bilimsel bir tarafsızlıkla Türkiye’yi ve Türk insanını ilgilendiren sosyal ve insani bilimler konuları üzerine çalışacak.

Yapılan bağış ile kürsü ve merkezin faaliyetleri için gerekli fon yönetimi Columbia Üniversitesi tarafından yürütülecek. Sabancı Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi var olduğu sürece kürsü ve merkez çalışmalarına devam edecek.

Ülkemiz için güç katacak

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, mutlu ve gururlu bir gün yaşadıklarını belirterek, merkezin sadece iki üniversite arasında değil Türkiye ve ABD arasında da yeni, güçlü bir bağ ve işbirliği kurmada önemli bir köprü olacağını söyledi.

Sabancı, “Merkezimizin çalışmaları ile ilgili takip sorumluluğu Sakıp Sabancı Ailesi tarafından Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne verilmiştir. Sabancı Üniversitesi’nin bu ekosistemin içinde olmasının merkezin dinamik yapısına katkısının yüksek olacağına inanıyorum. Sabancı Üniversitesi ile Columbia Üniversitesi’nin özgürlükçü, yenilikçi değerlerinin uyumu, ülkemiz için yapılacak güzel çalışmalara güç katacak” dedi

Haberin Devamı

Türkiye ile yakından ilgileniyoruz

Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger, şu açıklamayı yaptı: “Sabancı Ailesi tarafından yapılan bu değerli bağış nedeniyle, Columbia Üniversitesi ve şahsım adına ne kadar minnettar olduğumu ifade etmek isterim. ABD’de Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri adına ilk kez kurulacak bir merkezin Columbia Üniversitesi’nde yer almasından dolayı gururluyuz. Hepimiz Türkiye, Türk tarihi ve Türkiye’nin modern dünyadaki yeriyle yakından ilgileniyoruz.”

Merhum Sakıp Sabancı’nın kızı Dilek Sabancı ile Güler Sabancı, yeni işbirliğini dün basın toplantısıyla tanıttı.

Sabancı ismine yakışacak

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı’nın kızı Dilek Sabancı, merkezin hayırlı olmasını dileyerek, duygularını şöyle paylaştı: “Rahmetli babam böyle çalışmalara çok önem verirdi. Böyle bir şeyi gerçekleştirmiş olmaktan çok mutluyum. Babam memleketi ve insanlarımız için faydalı işler yapabilmenin peşinde koştu. Sadece ulusal alanda değil uluslararası alanda da Türkiye’nin tanınması için çaba gösterdi. Her zaman yeniliğin ve fikirlerin gücüne inandı. Vasiyet ettiği kişisel fonlarla hem Sabancı Vakfı’na hem de Sabancı Üniversitesi’ne sürdürülebilir destekler sağladı. Türkiye’nin uluslararası arenada bilinirliliği için sosyal bilimlerin önemine çok inandı. Dünyanın çeşitli yerlerinde Türkiye çalışmaları yapan genç bilim insanlarını teşvik etti. Bizlere de farklı işleri en iyi şekilde yapma, öncü ve ilk olma cesaretini verdi. Biz de ailesi olarak memleketimize olan düşkünlüğümüz ile Türkiye toplumuyla daima büyük hizmetler vermeye devam ediyoruz. Bugün Sabancı Üniversitesi olarak Colombia Üniversitesi’ne bir fon bağışlıyoruz. Türkiye üzerine yapılacak tüm çalışmalar Sakıp Sabancı ismiyle anılacak. Babamdan kalan en önemli miras, ihtisasa, yeteneğe ve bilgiye saygı duyup takdir etmektir. Bu, Sabancı kültürünün bir parçasıdır. Dolayısıyla, bu girişimin Sakıp Sabancı ismine yakışacağına inancımız tam.”

Haberin Devamı