Gazete Vatan Logo

Çoluk çocuk silah kuşandı

Tüm Irak IŞİD’le savaşa hazırlanıyor

Bağdat’a doğru hızla ilerleyen IŞİD’e karşı neredeyse tüm Irak birleşti. Şiiler, aşiretler, Türkmenler ve Kürtler silahlarını kuşandı, 7’den 77’ye herkes savaş eğitimi alıyor...

Radikal dinci Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’ın orta bölgelerindeki ilerleyişi sürerken, başkent Bağdat’ın militanların eline düşmemesi için hazırlıklar sürüyor. Başbakan Nuri el Maliki ve dini lider Büyük Ayetullah Ali el Sistani’nin çağrısı üzerine binlerce Şii silahlı direnişe katıldı. Şiilerin arasında küçük yaşta çocukların da bulunduğunu gösteren görüntüler yayınlandı. Başkentin yanı sıra güneydeki Basra kentinde de sokaklara dolaşan eli silahlı gruplar içerisinde 10-15 yaş arası erkek çocukların yer aldığı görülüyor.

Kamyon dolusu gönüllü

Öte yandan binlerce gönüllü de akın akın Irak ordusuna katılıyor. Kamyonlara bindirilen gönüllüler, merkezlerde silah altına alınıyor. Üniforma da temin edilen gönüllülere, tecrübeli askerler tarafından savaş teknikleri öğretiliyor. Silahlanan bir başka grup ise Türkmenler...

Haberin Devamı

Türkmenler silahlandı

Telafer IŞID’in eline geçince 150 bin Türkmen katliam korkusuyla kaçmaya başladı. Ama binlerce Türkmen genci de silahlanıp IŞİD’le savaşmaya hazırlandı. IŞİD tehdidi kadar Kürtlerin egemenliğinden de rahatsız olan Türkmenler, öncelikli olarak peşmergeyle omuz omuza çarpışmaya hazır.

Peşmerge de çarpışıyor

Kerkük’te de peşmerge IŞİD’in karşısında savaşıyor. Irak ordusunun terk ettiği mevzileri dolduran Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmergelerin, Kerkük dahil kontrol sağladıkları bölgelerde kalması konusunda Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında anlaşma sağlandı. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz, “yasal bir güç” konumundaki peşmergenin Irak savunma cephesinin bir bileşeni olduğunu vurgulayarak, Bağdat’ın bölgesel yönetim ile IŞİD’e karşı mücadelede ortak plan ve projelerinin olacağını da kaydetti.

IŞİD Bağdat’a dayandı

IŞİD militanlarının başkent Bağdat’a 60 kilometre mesafedeki Bakuba kentinin bazı bölgelerini ele geçirdiği belirtiliyor. Militanların Bakuba’nın kontrolünü ele geçirmesi, örgütün Bağdat’a giden karayolları üzerindeki hakimiyetini güçlendirmesi anlamına da geliyor.

Haberin Devamı

ABD’den askeri takviye

Irak’a asker göndermeyeceğini vurgulayan ABD Başkanı Barack Obama, Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği ve ülkedeki ABD vatandaşlarının güvenliği için başkente 275 askeri personel konuşlandırdı. Geçtiğimiz günlerde uçak gemisi USS George HW Bush’u iki savaş gemisi eşliğinde Körfez’e konuşlandırma kararı alan Beyaz Saray, amfibi gemisi USS Mesa Verde’yi de Körfez’e gönderdi. Obama’nın, militanlara yönelik olası bir hava operasyonu için birkaç güne kadar karar verebileceği söyleniyor.

Almanya 50 çalışanını kurtardı

Almanya, Irak’ta IŞİD’in kontrolüne geçen Musul yakınlarındaki Beyci’de, santral yenileme çalışmalarına katılan Alman Siemens firması çalışanlarını bölgeden tahliye etti. Spiegel dergisinin haberine göre aralarında 8 Alman vatandaşının da bulunduğu 50 firma çalışanı, Alman Dışişleri’nin Bağdat’ı harekete geçirmesi üzerine askeri helikopterlerle bölgeden alınarak Erbil’e getirildi. Çalışanların önce Bağdat’a götürüldüğü, ardında Siemens’in kiraladığı özel bir uçakla Erbil’e nakledildiği ifade edildi.

Haberin Devamı