Gazete Vatan Logo

Çok şaşkınız

Dünya Bankası, Türkiye’nin 2017 yılı büyüme tahminini 4’üncü kez revize ederek yüzde 6.7’ye yükseltti. Kuruluş, “Güçlü büyüme verisi karşısında şaşkınız” övgüsünde bulundu

Çok şaşkınız

Geçen yılın 3’üncü çeyreğinde yüzde 11.1 ile dünyada rekor büyümeye imza atan Türkiye ekonomisi, uluslararası kredi kuruluşları ve kurumları şaşırtmaya devam ediyor. Türkiye’nin geçen yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 4’ten yüzde 6.7’ye yükseltildiğini belirten Dünya Bankası Başekonomisti Franziska Ohnsorge, “Herkes gibi Türkiye’nin güçlü büyüme verisi karşısında şaşırdık. Yıl boyunca büyüme verisi beklediğimizden daha güçlü geldi” diye konuştu.

Yeniden güncelleriz

Türk ekonomisinin 2018’de yüzde 3.5, 2019 ve 2020’de yüzde 4 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiğini belirten Ohnsorge, “Tahminlerimiz yine haksız çıkabilir. Teşviklerde geri çekilmenin tahminimizden daha yavaş şekilde gerçekleşmesi halinde 2018 yılı için büyümeyi yeniden yukarı yönlü güncelleyebiliriz” dedi.

Küresel para politikalarındaki değişimin finansman koşulları üzerinde etkili olabileceğini vurgulayan Ohnsorge, şunları kaydetti:

“Küresel finansman maliyetlerinin artmasını bekliyoruz. Çünkü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2018 ve 2019’da daha fazla politika faiz artışına gitmesi olası. Bu durum Türkiye gibi finansal akışlara yoğun bir şekilde bağımlı olan ülkelerin borçlanma maliyetlerini etkileyebilir. Asıl zorluk küresel finansman koşullarını sıkılaştığı dönemde büyümeyi sürdürmek.”

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin halihazırda büyümesinin son derece güçlü olduğunun altını çizen Ohnsorge, “Türkiye’nin potansiyel büyümesinde yüzde 5 seviyesini en üst seviye olarak görüyoruz. Potansiyel büyümeyi biz daha çok yüzde 4 olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

JCR: Türkiye için fırsat doğdu

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, azalmaya başlayan küresel risk algısının Türkiye ekonomisi için tekrar fırsat yaratmaya başladığını belirtti. Ökmen, ekonominin yüksek direncini ve yatırım yapılabilir ülke konumunu koruduğunu ifade etti. Ökmen, şunları söyledi: “2017’nin ikinci yarısından itibaren küresel piyasalarda başlayan ve artarak halen devam eden pozitif gelişmeler, özellikle gelişmiş ülkeler başta olmak üzere küresel düzeyde genel risk algısını azaltıyor. Kısa ve orta vadeli gelecek dönem içerisinde ABD’nin iyi bir performans sergileyeceği, Avrupa ekonomilerinde ve Japonya’da güçlü toparlanmaların devam edeceği artık ortaya çıktı ve iyice anlaşıldı. Türkiye’nin mevcut jeopolitik, siyasi ve ekonomik risklerinin seviyesinin bozulmaması kaydıyla, küresel ortam Türkiye ekonomisi için tekrar fırsat yaratmaya başlamıştır. Dünya ekonomilerinde görülen ekonomik toparlanma Türkiye açısından dış satış olanaklarını artıracak.”

Haberin Devamı

İhracatçılara AB’den İyİ haber

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumundaki Avrupa Birliği’nde (AB) ekonomiler 2018’de de büyümeye devam edecek.

Avrupa’nın önemli ekonomi ve istatistik enstitüleri, Euro Bölgesi ekonomisinin güçlü şekilde büyümeye devam ettiğini öngördü.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından, İsviçre Ekonomik Enstitüsü (KOF) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) iş birliğiyle hazırlanan rapor yayımlandı. Yıllık bazda büyümenin 2017’de yüzde 2.4 düzeyinde olmasının beklendiği belirtilen raporda, 2018’in ilk çeyreğinde yıllık büyüme oranın yüzde 2.5 ve ikinci çeyrekte de yüzde 2.3 seviyesinde gerçekleşmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

4. revizyon %6.7

Dünya Bankası 4’üncü kez Türkiye’nin büyüme tahmininde revizyona gitti. Kuruluş Türkiye’nin 2017’ye ilişkin büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 6.7’ye yükseltti. Dünya Bankası, Ocak 2017’de büyüme öngörüsünü yüzde 3 olarak açıklarken, Haziran’da yüzde 3.5’e ve Ekim’de yüzde 4’e çıkartmıştı. Dünya Bankası, ‘Küresel Ekonomik Beklentiler’ (GEP) raporunun Ocak 2018 sayısını yayımladı. Küresel büyümenin artan yatırımlar, sanayi üretimi ve ticaret hacmi sayesinde hızlandığı vurgulanan raporda, dünya ekonomisindeki toparlanmanın 2007-2008 finansal krizinden bu yana ilk kez geniş çaplı olduğuna işaret edildi.

Hızlanan toparlanma çerçevesinde büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize eden Dünya Bankası, küresel ekonominin 2017’de yüzde 3, 2018’de yüzde 3.1 ve 2019’da yüzde 3 büyümesini beklediğini açıkladı. Bu rakamlar, Haziran 2017’de açıklanan bir önceki raporda 2017 için yüzde 2.7 ve 2018-2019 yılları için yüzde 2.9 olarak açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Raporda, Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerinde yapılan büyük değişikliğe işaret edildi. Bir önceki GEP raporunda yüzde 3.5 olarak açıklandıktan sonra geçen Ekim’de yayınlanan bir başka raporda yüzde 4’e yükseltilen 2017 büyüme beklentisi, yüzde 6.7’ye çıkarıldı. 2018 ve 2019 büyüme beklentileri yüzde 3.5 ve yüzde 4 ile sabit tutuldu.

Yine tutturamaz

Son gelişmeleri değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçen yıl Türkiye’nin ilk 3 çeyrekte ortalama 7.4, 3’üncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüdüğünü, bunu söylediklerinde bazı kesimlerin bıyık altından güldüğünü, ‘Hadi canım’ diyenlerin olduğunu belirtti. Zeybekci, tüm bunlara karşın Türkiye’nin büyümede yılın sonunda dünyanın bir numarası haline geldiğini dile getirdi.

Dünya Bankası’nın Türkiye’nin büyüme oranını yeniden revize ettiğine işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu: “Dünya Bankası, Türkiye’nin büyüme oranını yeniden revize etti, yüzde 6.7’ye çıkardı. Dördüncü defa revize ediyor. Dördüncü defa da büyük ihtimalle tutturamayacak. Dünya Bankası, IMF, AB, OECD, S&P, Moody’s, Fitch gibi kuruluşlara baktığımızda ortalama bu rakamlardaydı. Biz, Türkiye’nin en iddialı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını söylediğimizde maalesef ateşin, fırının başında olanlar, ülkenin gerçek potansiyelinin farkında olanların söyledikleri yerine negatif konuşanların açıklamaları spekülatif amaçla köpürtüldü, parlatıldı.”

İhracat her ay rekor kıracak

İhracat rakamlarını ay sonunda açıklayacaklarını belirten Nihat Zeybekci, “2018’de her ay rekor kıracağız. Tarihi rekorumuz geçtiğimiz hafta Cumartesi günü tarih oldu, 12 aylık süreçte 157.6 milyar doları aştık. Ay sonu itibariyle bu rakam çok daha üst seviyelerde olacak. Hızlı şekilde hedefimiz olan 169 milyar dolara adım adım ulaşacağız” dedi.