Gazete Vatan Logo

Çok ileri gitti!

Merkez Bankası’nın attığı kurşun doları frenlemeye yetmedi. Dolar 3.94 TL’yi, euro 4.12 TL’yi geçerek rekor kırdı. Piyasada TCMB’den yeni hamle beklentisi arttı.

Çok ileri gitti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) likiditeye yönelik önlemleri, döviz kurundaki hareketliliği frenleyemedi. Yurt içi gelişmeler ve TCMB’nin dövizdeki yükselişi önlemek için gerekli adımları atamayabileceği endişesi ile TL’deki değer kaybı sürdü.

Salı günü 3.76 seviyesinden kapanan dolar/TL dün güne 3.82 civarında başladıktan sonra hızla yükselişe geçti. Dolar/TL, 3.9422’ye kadar yükselerek tarihi zirveyi test etti. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2.5’i aştı. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 9.4’e ulaştı. Euro/TL de 4.1298’e kadar yükseldi.

Baskı sürer mi?

Bir bankacı, TCMB’nin açıkladığı önlemlerin faiz artırımı yerine döviz likiditesini ve fonlama maliyetini hafifçe yükseltmeyi tercih edeceği izlenimi yarattığını belirterek, “Piyasa beklentisi 3 ay içinde politika faizinin en az 150 baz puan artması yönünde. Bu konuda adım atılmadıkça TL üzerindeki baskı sürecek” değerlendirmesini yaptı.

TCMB, rekor üzerine rekor kıran doları frenlemek için Salı günü piyasaya müdahale etmişti. TCMB, yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirdi. TCMB ayrıca bankaların bankalararası para piyasasında borç alabilme limitlerini 22 milyar TL’ye düşürdü.

Haberin Devamı

TCMB piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiğini, sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirlerin alınacağını duyurdu.

Neden yükseliyor?

1- Donald Trump’ın koltuğa oturma zamanı yaklaştıkça tüm dünyada tansiyon yükseliyor.

Zira Trump’ın izleyeceği ekonomi politikalarının doları tüm para birimleri karşısında güçlendirmek gibi bir etkisi olacağı tahmin ediliyor.

2- Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in

27 Ocak’ta yapacağı Türkiye değerlendirmesi de bir başka gerginlik noktası. Olası bir not indirimi ihtimali, Türk Lirası’nda satış baskısını artırıyor.

3- Merkez Bankası’nın kullanılabilir yaklaşık 35 milyar dolarlık rezervi var ve bu çok az bulunuyor. Tek silahı faiz gibi görünüyor ancak o noktada da hükümet kanadından gelen baskıyla bu silahı çekemeyeceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

4- Anayasa değişiklik görüşmeleri, terör saldırıları, özel sektör borçluluğu, durgunluk, turizm gelirlerindeki düşüş, petroldeki fiyat artışı gibi etkenler de Türk Lirası’nı baskılayan diğer nedenler olarak öne çıkıyor.

Cumhuriyet 1.000 TL’ye dayandı

Altının gram fiyatı, dolar kuruna bağlı yükseliş eğilimini devam ettirerek 148.9 lira ile tarihi zirvesini gördü. Çeyrek altın 243 liraya yükseldi. Kapalıçarşı’da Cumhuriyet altını 988 liradan satıldı.

Tatilden dönen yabancının etkisi

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz silahını göstermesi gerektiğini söyledi. Kırali, “TCMB’nin global faizlerdeki artış ve dolardaki güçlenmeye rağmen Aralık ayını pas geçmiş olmasının gecikmeli yansımasını da tatilden dönen yabancı yatırımcıların etkisiyle kurda görüyoruz. Kuru sakinleştirmek ve daha fazla spekülasyonu önlemek için TCMB’nin TL’nin arkasında olduğuna dair net bir tavır alması, faiz silahını göstermesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Merkez 24 Ocak’a kadar bekler mi?

Ekonomist Tim Ash, “Sanırım soru, TCMB’nin 24 Ocak’a kadar bekleyebilip bekleyemeceği ya da faiz oranını artırabilecek mi yoksa faiz artırmaya mı zorlanacak” dedi.Ttwitter hesabı üzerinden ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunan Ash, “Türkiye, 2014’te, erken ve kararlı biçimde hamle yapmaktaki başarısızlık hasar yaratmıştı ve nihayetinde faiz oranlarını artırmak zorunda kalındığında çok daha yüksek faiz artışı yapılmasına neden olmuştu” değerlendirmesinde bulundu.

TCMB’nin bir sonraki toplantısı 24 Ocak’ta gerçekleşecek.

150-200 puan artış yapmalı

JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son hamlelerinin Türk Lirası üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmayacağını kaydetti. JP Morgan’ın raporunda şu ifadelere yer verildi: “Bizim görüşümüze göre, açıklanan tedbirler Türk Lirası’ndaki değer kaybını durdurmak için etkili değil. Mevcut durumda Türk Lirası’na istikrar kazandırmak için 150-200 baz puan artırım gerektiğini düşünüyoruz.”