Gazete Vatan Logo

Çok değil düzenli çalıştım

Sekizinci sınıflar Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2011’in Türkiye Şampiyonu

İzmirli, Mehmet Seniye Özbey İlköğretim Okulu mezunu Sinem Sınmaz oldu. Sinem başarısının sırrının “Çok değil düzenli çalışma” olduğunu söyledi

Sinem Sınmaz, İzmir’de emekli Ziraat Mühendisi anne Ruhan Sınmaz ile İZSU’da Harita Mühendisi olan Levent Sınmaz’ın ikiz kızlarından dünyaya ilk geleni. İkizi Didem ile birlikte İzmir’in Karşıyaka İlçesi Bostanlı Semti’ndeki Mehmet Seniye Özbey İlköğretim Okulu’ndan mezun olan Sinem, SBS’de ilk 10 içinde bir derece beklediğini ama birinciliğin sürpriz olduğunu söyledi.

SBS sonucunu gece yarısından sonra internetten öğrendiğini belirten süper öğrenci, “Bir arkadaşım arayıp sonuçların internete yüklendiğini söyledi. Önce Didem’in sonucuna baktık, 485 puan almış. Sonra benimkine baktım, 500 tam puan idi. Ortaöğretim Yerleştirme Puanım (OYP) 499.242 idi. Sevindik, bilgisayarı kapattık. Sonra kaçıncı olmuşum diye yeniden internete girdik, sıralamada birinci yazıyordu. Elbetteki çok sevindik. Babam uyuyordu ona haber verdik. Gece de çok güzel uyudum. Sabah telefonlarımız çalmaya başladığında, anneme uyumak istediğimi söylüyordum. Basından bu kadar büyük bir ilgi beklemiyordum“ diye konuştu. Çok değil düzenli çalışmayı ve kendine zaman ayırmayı sevdiğini belirten Sinem, ikizi Didem ile aralarında hiç kıskançlık olmadığını söyledi. İkizinin de çok başarılı ve sosyal, sportif başarılarının çok olduğunu belirten Sinem, “Bazen beni geçtiğinde arkadaşlarım, “ikizin seni geçiyor’ diye gaz verirlerdi. Ama aramızda kıskançlık yok, olmadı” dedi.

Geçen yıl da SBS de 500 tam puan aldığını, pekçok özel okuldan burs teklifi almasına karşın devlet okulunda kaldığını belirten Sinem, “Ne özel okul, ne dersane. Eğer öğrenci başarmak isterse bunlar olmadan da başarılı olabilir. Ben şu anda bir özel okul düşünmüyorum. Ama kesin olan İzmir’de okuyacağım. Gelecek için kariyer planımda bir eğlence parkı kurup işletmek vardı. Ama buna hemen gerçekleştiremeyeceğimi anladım. Onun için TV’de izlediğim Dr. House gibi hekim, hatta kalp cerrahı olmak istiyorum. Çalışarak sermaya yaptıktan sonra da İzmir’e bir disneyland gibi eğlence parkı kurmak, işletmek istiyorum” diye konuştu.

SBS ikincisi Manisa’dan

SBS Türkiye ikincisi, Manisa Özel Şehzade Mehmet

İlköğretim Okulu’ndan Emre Kızıltuğ oldu

Anne ve babası Konya’da izinde olan ve kendisi de TÜBİTAK’ın İstanbul kampında bulunan SBS ikincisi Emre Kızıltuğ, kamptan ayrılarak okuluna gelip gazetecilerin karşısına çıktı. Kızıltuğ, anaokulundan bu yana Özel Şehzade Mehmet İlköğretim Okulu’nda okuduğunu, planlı bir çalışma yaptığını, sabah erken kalktığı zaman dersleri çok iyi anladığını belirtti. Kızıltuğ, “Çok çalışma, anne, baba ve öğretmenlerimizin de dualarıyla başarı elde ettim. Çok çok tekrar yaptık. Bire bir öğretmenlerimizle çalıştık” dedi. Kızıltuğ, babaanne ve dedesinin kanser hastası olduğunu, bu nedenle doktor olmayı istediğini söyledi. Kızıltuğ, SBS’de altıncı sınıfta 1 soru yanlışla sınavı tamamlarken, 7’inci sınıfta 500 tam puan aldı, 8’inci sınıfta da ortalamada 499.063 puan alarak Türkiye ikincisi oldu. Emre Kızıltuğ, Türkiye Zeka Vakfı’nın yarışmasında 15 bin kişi arasında ikinci olurken, ABD’de yapılan Uluslararası Dünya Matematik oyunlarında 150 ülkenin katıldığı yarışmada 500 bin kişi arasında altın madalya aldı.

‘Sınav için alt yapım sağlamdı’

SBS’nin ardından belirlenen Ortaöğretime Yerleştirme Puanları’na (OYP) göre Türkiye 3’üncüsü Bursa’dan Yağmur Kasap oldu

Özel Emine Örnek İlköğretim Okulu 8/A sınıfı öğrencisi 14 yaşındaki Yağmur Kasap, 498.918 puan alarak Türkiye 3’üncüsü oldu. Türkiye genelinde 1 milyon orta öğretim öğrencisinin girdiği 8’inci sınıf SBS sonuçlarının bugün açıklandı. Babası doktor, annesi öğretmen olan Yağmur Kasap, sınava hazırlanıken ailesinin büyük desteğini gördüğünü belirtti. Sınava hazırlanırken moralinin yerinde olduğunu kaydeden Kasap, şöyle dedi:

“Sınav için altyapım da sağlamdı. SBS’de 6’ncı sınıfta Bursa 3’üncüsü olmuştum, 7 ve 8’inci puanım iyi olursa dereceye girebileceğimi düşünüyordum. Bugün Türkiye 3’üncüsü olduğumu öğrendim ve sevinçliyim. Sınav sonucundan sonra ya Emine Örnek Anadolu Lisesi’nde devam edeceğim ya da İstanbul’da iyi bir okula yerleşeceğim.”

Mühendis ya da bilim adamı olmak istediğini söyleyen Kasap, sınava hazırlanan öğrencilere de başarıya ulaşmak için kendilerini çok sıkmamalarını ve derslerle birlikte sosyal aktivitelere de önem vermelerini önerdi.

Haberin Devamı