Gazete Vatan Logo

Çok çarpıcı rapor

Helikopterinin neden bulunamadığı ortaya çıktı

TBMM’nin ikinci kez araştırma konusu yaptığı BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

Daha önce komisyonun bilgisine başvurduğu Kaptan Pilot Feyzi Altınbulak tarafından hazırlanan raporda, helikopterdeki ELT cihazının uyduya tanımlanmamış bir koda sahip olduğu bilgisine yer verildiği, bu yöndeki raporun da komisyona sunulduğu öne sürüldü. Rapora göre, Yazıcıoğlu’nun helikopterinin yeri kaza sonrası bu nedenle uzun süre tespit edilemedi.

Çalışma süresi 18 Haziran’da dolan ve raporunu yazma aşamasında olan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Partili Veysi Kaynak, kendilerine bu yönde ulaşmış rapor bulunmadığını belirtti.

Kaptan Pilot Feyzi Altınbulak tarafından hazırlanan 22 Mayıs 2010 tarihli raporda; “ELT cihazı MED AİR firması tarafından Avival Wheel and Brake Services firmasına gönderilerek ELT tanıtım kodunun ELT cihazına kod girilmesi işlemi yapılmıştır. Burada çok önemli bir husus dikkat çekmektedir. Cihaza girilen kod bilinmeyen bir kod. MED AİR tarafından bu firmaya yazılmış olan ELT kodunun işlenmesi talebine dair yazı ortada yoktur” ifadesi yer aldı.
ELT cihazında, hangi hava aracına ait olduğu belli olmayan ve uyduya tanıtımı yapılmamış bir kod olduğunun belirtildiği raporda, “Bu durumda Cospas-Sarsat uyduları ELT cihazını tanımayacağı için cihaz tarafından gönderilen sinyalleri alarak yer tespiti yapabilmesi de mümkün değildir” bilgisine yer verildiği ifade edildi.
Komisyon çalışmalarında kaza sonrası sinyal göndermeyen ELT cihazının helikoptere sonradan takıldığı, anteni kırıldığı için sinyal göndermediği gibi pek çok iddia gündeme gelmişti.

Haberin Devamı