Gazete Vatan Logo

Çok adam aldık, acı ilacı ilk bakanlıklar içecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde kamuya ciddi miktarda personel aldıklarını ancak frene basacaklarını belirterek, “Bazı bakanlıklara hiç eleman vermeyeceğiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘kamuda tasarruf’ talimatı hayata geçiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son yıllarda kamuya ciddi miktarda personel aldıklarını, 2015 yılında bunu biraz kısacaklarını açıkladı.

TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, son 1 yılda sağlanan istihdam oranının yüksekliğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “1 milyon 258 bin istihdam oluşturuldu. Bunun taş çatlasa 100 bini kamudandır. Gelecek yıl 74 bin. Bu 74 binin 34 bini polis okullarından, harp okullarından mezun olanlar yani otomatik olarak alınacak. Geriye 40 bini kalıyor. Bu 40 binlik kadronun dağılımında da en çok payı öğretmenler alacak. Ondan sonra sağlıkçılar. Belki bazı bakanlıklara hiç eleman vermeyeceğiz. Bunun dağılımına henüz karar veremem. Çünkü bunun dağılımı için Devlet Personel Başkanlığı çalışmayı yapacak. Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz, orada bir müzakere yapılacak ve o çerçevede dağıtılacak.”

Haberin Devamı

Halk israf diye bakıyor

Vatandaşın gözünde bunların israf ve lüks olarak görüldüğünü ifade eden Şimşek, “Sayın Başbakanımızın bizi ziyaretinde kendisine brifing verdik. ‘Gelecek seneden taşıt ve hizmet binaları kiralama konularında israfı engelleyen yeni model yapacağız’ dedi. Bu hassasiyetini ben Maliye Bakanı olarak çok takdir ediyorum. Önümüzdeki dönemde çalışmalar yaparak kendisine sunacağız. Doğu ve Güneydoğu’da güvenlik mevzuları var, buralar gibi bazı zorunlu lojmanlara dokunmamak gerekiyor. Ama Ankara’nın merkezinde lojmanların azaltılması, bitirilmesi lazım” dedi.

Vergi artışı yok, güncelleme var

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki seneye ilişkin maktu vergiler var, enflasyon kadar artırılmazsa gelirlerimizin düşeceği alanlar var. Onun dışında vergi oranlarında artış görmüyoruz. Yeni bir vergi getirmeyi öngörmüyoruz” açıklamasını yaptı.
Makam saltanatına son
Türkiye’de kaynakları doğru kullanmak gerektiğini vurgulayan Mehmet Şimşek, en son taşıt kiralamalarına ilişkin sınırlama getirdiklerini belirterek, “Başbakanlık’ta bir taşıt kanunu var, inşallah Meclis’e gider, orada da bir reform yapacağız” dedi. Türkiye’de taşıt kiralama giderlerinin 209 milyon lira, hizmet binası kiralama bedellerinin 330 milyon lira ile olduğunu anlatan Şimşek, bunların sınırlandırılması gerektiğini kaydetti. Kamuda
96 bin 507 araç bulunuyor.

Haberin Devamı