Gazete Vatan Logo

Çok 'şeker' olduk

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye’de 10 yıl içinde diyabetli sayısının 2’ye katlanarak 4.5 milyondan 9 milyona çıktığını bildirdi

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye’de 10 yıl içinde diyabetli sayısının 2’ye katlanarak 4.5 milyondan 9 milyona çıktığını bildirdi. Yılmaz, yaptığı açıklamada, dünyada diyabet riski altında bulunan ve diyabet hakkında bilgisi olmayan insanlarda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirterek vakıf olarak Türkiye’de 20 bin kişiye şeker taraması yapacaklarını kaydetti.İnsülini bulan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasımın “Dünya Diyabet Günü” seçildiğini anlatan Yılmaz, diyabet gününün sembolünün de “mavi halka” olduğunu ifade etti.

Patlama yaptı

Yılmaz, Türkiye’de yapılan istatistiki çalışmaların diyabetin patlama yaptığını ortaya koyduğunu bunun 21. yüzyılın yeni hayat modelinden kaynaklandığını belirtti. Yılmaz, “Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen uzun saatler, spordan uzak, kapalı ortamlardaki hareketsiz yaşam, çabuk beslenme diyabetin hem hızla yayılmasına hem de çocuk yaşlardan itibaren diyabet riski altına girmeye neden olmaktadır” diye konuştu.

Yılmaz, diyabetin, dünyada bir numaralı ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarının öncelikli etkeni olduğunu ifade ederek diyabetin, kronik böbrek yetersizliği, hipertansiyon, obezite, felç ve 20 yaş üstü körlüğün bir numaralı nedeni olduğunu kaydetti. Diyabetin, insan yaşamının her döneminde ortaya çıkabileceğini ve çıktığında da hayat boyu sürdüğünü anlatan Yılmaz, bu hastalığın bir salgın gibi yayılması nedeniyle Birleşmiş Milletler’in sıtma, AIDS, tüberkülozdan sonra diyabet için toplanıp dünyadaki tüm sağlık otoritelerini acil çözüme çağırdığını söyledi.

Gizli şeker

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz, daha önceleri ağırlıklı olarak 40 yaş üstünde diyabetle karşılaştıklarını belirterek, “Artık 10’lu, 20’li yaşlarda Tip 2 diyabet görüyoruz. Tip 2 diyabetlilerin çoğu ve Türkiye’deki 14 milyon obezitenin yüzde 70’i ev hanımı” dedi. Tip 2 diyabetin, dünyanın en yaygın kronik hastalıklarından birisi olduğunu ve tüm diyabetlilerin 3’te birini oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye’deki 9 milyon Tip 2 diyabet hastasından 3 milyonunun gizli şekeri bulunduğunu ve 3’te 2’sinin hastalığı hakkında bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı