Gazete Vatan Logo

Çocukluğunu geri verdik

Tuzla’da uzun yıllar yetim Ermeni çocuklarının yetiştirildiği bir kamp olarak hizmet veren Kamp Armen arazisi, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iade edildi.

Çocukluğunu geri verdik

Aralarında öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in de bulunduğu kimsesiz Ermeni çocuklarının eğitim aldığı Kamp Armen olarak bilinen Tuzla Çocuk Kampı Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iade edildi. Vakfın avukatı Sebu Aslangöl, tapudaki işlemlerin tamamlandığını duyurdu.



Kanun değişince iade

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’nın 1962 yılında yetim çocuklar için Sait Durmaz’dan satın alınan ve kilise adına tescillenen arazi, 1936 Beyannamesi gerekçe gösterilerek 1979’da ilk sahibine iade edilmiş ve kampa el koyma süreci, Yargıtay’ın 1987’de yerel mahkeme kararını onaylamasıyla tamamlanmıştı. Kampın iadesi için vakıf yönetimi bütün hukuki yolları denedi ancak sonuç alamadı. 2011 yılında Vakıflar Kanunu’nda yapılan değişiklikle azınlık vakıflarının el konan mülklerinin iadesi süreci başlayınca, Tuzla Çocuk Kampı için de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) başvuru yapıldı. Ancak VGM, Tuzla Kampı’nın satışının hukuki olarak iptal edilmiş olmasını gerekçe göstererek, dosyayı ‘el konmuş mülk’ olarak değerlendirmedi ve bu sebeple kampın iadesi ya da tazminat ödenmesi söz konusu olmadı. Geçtiğimiz mayıs ayında kamp arazisi içerisinde bulunan binaların yıkılmaya başlaması üzerine gönüllüler burada nöbet tutmaya başlamıştı.

Haberin Devamı


175 günlük direnişten sonra

Aralarında Ermeni toplumunun sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasetçilerinin de olduğu görüşme süreci başlamış, Başbakan Davutoğlu’nun da araya girmesiyle birlikte kampın iadesi için süreç başlamıştı.Bunun üzerine Kamp Armen’in bulunduğu arazinin sahibi Fatih Ulusoy, “Ülkemizin sosyal barışına ve birliğine katkı sağlamak amacı ve temennimle araziyi Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na bağışlayacağımı kamuoyumuza saygıyla duyururum” demişti. Ancak aradan geçen beş ay boyunca kampın vakfa iadesi için adım atılmadı. Defalarca yapılan yürüyve Kamp Armen’de 175 gün süren direniş sonunda dün tapu işlemlerinin tamamlanmasıyla Kamp Armen’in tapusu vakfa iade edildi.

Haberin Devamı