Gazete Vatan Logo

Çocuklarınızdan beklememeniz gereken 4 şey

Ailelerin çocuklardan beklediği birçok konu var. Ancak bazen bu beklentiler çocukları olumsuz etkiliyor. Çocuklarınızdan bu dört önemli noktayı beklemekten vazgeçmeniz gerekiyor. Çocuk yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenler ve çocuklardan beklememeniz gereken 4 önemli madde...

1.Çocuklarınızın her zaman her konuda iyi olmasını beklemeyin: Hangimiz hangi konuda iyi olabiliyoruz ki?
Çocuklardan da her zaman, her konuda iyi olmalarını beklemek mümkün değil. Çocukların da bir birey olduğunu ve onların da kendilerini daha kötü hissedebileceği zamanları olduğunu unutmayın. Ayrıca bu gerçeği kabul etmek onları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak.

2.Onların çocuk olduğunu unutmayın: Çocukların hepsi küçük yaşlardan itibaren yeni şeyler merak etmeye ve keşfetmeye hevesliler ve gün içinde birden fazla duygu değişimini yaşarlar. Bu ani değişimler anne ve babaları oldukça zorlasa da onların çocuk olduğunu unutmamak gerekiyor. Karşınızda oturup sizi yetişkin bir birey gibi dinleyen bir çocuğun, kısa bir süre sonra istediği oyuncak alınmadığı için yaşadığı ağlama krizleriyle baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Anne ve babaların sabırlı ve hoşgörülü olmaları gerekiyor.

3.Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın: Her çocuk birbirinden farklı fiziksel ve karakteristik özelliklere sahip. Anne ve babaların yaptığı en önemli yanlışlardan biri de çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslamak oluyor. Bunun yanı sıra uzmanlara göre yaşıtların yanı sıra kardeşler arasında bile kıyaslama yapmaktan kaçınmak gerekiyor. Yapılan araştırmalar, kıyaslama yapılan kardeşler arasında, diğerine göre "daha başarısız" veya "daha zayıf" şeklinde yapılan tanımlamaların çocuğun üzerindeki olumsuz etkilerinin ilerleyen yaşlarda bile görüldüğünbü ortaya çıkarmış.

Haberin Devamı

4. Çocuğunuzun birçok konuda sizden farklı olacağını düşünmeyin: James Baldwin, "Çocuklar büyükleri pek dinlemezler ama anında taklit ederler" diyor. Anne ve babalar çocuk yetiştirme konusunda çoğunlukla çevrelerinden gördükleri yöntemleri uygulamayı tercih ediyor. Farklı bir şey yaparsam başkaları ne der? Acaba iyi bir anne veya baba mıyım? gibi düşünceler sizi olduğu kadar çocuğunuzu da olumsuz etkiliyor. Çocuklar gördüğünü uygular. Bu yüzden çocuğunuzun yeni bir kural veya davranışını benimsemesini istiyorsanız, önce siz doğruluğuna inanın ve uygulayın. Siz rol modelisiniz. İnanmadığınız bir davranışı veya düşünceyi onlardan nasıl bekleyebilirsiniz?

Haberin Devamı

Çocuk yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekir?

[[HD_2524052]]

Zeynep BALİÇ