Gazete Vatan Logo

Çocuklarını okutmak için böbreklerini satıyor!

Diyarbakır’da 40 yaşındaki Abdulkerim Çınar, 5 kız çocuğundan okula giden 4’ünü okutabilmek için böbreklerini satılığa çıkardı.

Diyarbakır’da 40 yaşındaki Abdulkerim Çınar, 5 kız çocuğundan okula giden 4’ünü okutabilmek için böbreklerini satılığa çıkardı.

Çınar, aylardır iş bulamadığını belirterek, yardım değil, iş istediğini vurguladı. 11 yaşındaki kızı Sıla Çınar ise, babalarının kendilerine kalem bile alamadığını, 4’üncü sınıfı tamamladığını ancak ortaokula başlayamadığını söyledi.

Cumhuriyet’in ilan edildiği yıllarda Türkiye’nin İstanbul ve Bursa’dan sonra sosyo-ekonomik gelişmişlik olarak 3’üncü sırasında olan ancak yıllar geçtikçe 68’nci sıraya kadar gerileyen Diyarbakır, yoksul sayısının en fazla olduğu iller arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda mahalle statüsü verilen Yenişehir ilçesine bağlı Dokuzçeltik köyünde bir gecekondunun bodrum katında yaşayan Çınar ailesi de yoksulluğu iliklerine kadar yaşıyor. Aylardır iş bulamayan ve çalmadık kapı bırakmayan Abdulkerim Çınar, iş bulamaması durumunda böbreklerini satacağını söyledi.

“GÜNDÜZLERİ EVİME GİDEMEYECEK DURUMDAYIM”

Daha önce sözleşmeli olarak kız meslek lisesinde çalıştığını ancak 8 ay önce sözleşmesi sona erince işsiz kaldığını ifade eden Çınar, “İşsizlik yüzünden çok güç bir durumdayım. Çocuklarıma bakmak zorundayım. Çalmadık kapı bırakmadım. Çareyi böbreğimi satmakla buldum. Bu da çare değil biliyorum ancak başka yolu kalmadı. Köyde 3-4 bakkal var. Hepsine borçluyum, bu yüzden de mahkum hayatı yaşıyorum. Neredeyse gündüz evime gelemeyecek durumdayım” dedi.

Haberin Devamı

“ÇOCUKLARIMI OKUTMAK İSTİYORUM”

Biri henüz 6 aylık, 5, 8, 9 ve 11 yaşlarında 5 kız çocuğunun olduğunu anlatan Çınar, “4’ünü okula gönderiyorum. Biri anaokuluna gidiyor. Diğerleri 2 ve 4’üncü sınıflara. Her sabah bunları okula göndermek çok zor oluyor. Mesela diğer ana sınıfına giden öğrenciler kahvaltılarını yanında götürüyor. Ancak benim kızım akşamdan kalan yemeği götürüyor.

Bu ayıp değil ancak çok zor bir durum. Ben çocuklarımı okutmak istiyorum. Onlar ezilmesinler, kendi ayakları üzerinde durabilsinler istiyorum. İş arıyorum bulamıyorum. Kaç kapı çaldım haber alamadım. Bugün bile 3-4 yere gittim. Böbreklerimi satmaya mecbur kaldım. İnşallah buna gerek kalmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kimseden yardım istemediğini ifade eden Çınar, “Asgari ücretle bile olsa iş istiyorum. Aileme bakabilmek için bana iş lazım” dedi.

“PARAMIZ OLMADIĞI İÇİN ORTAOKULA GİDEMİYORUM”

11 yaşındaki Sıla Çınar ise, okula gitmek istediğini anlatarak, “Babamın parası olmadığı için kalem bile alamıyor. Onun için devletten yardım istiyoruz. Babamın parası olmadığı için ben ortaokula gidemiyorum. Şimdi gitseydim ikinci dönemi bitirmiş olacaktım. Servis parası olmadığı için okula gidemiyorum. Mecburen kardeşimle 4’üncü sınıfa gidiyorum. Ayakkabılarımız da yırtık. Okul eşyalarımız yok. Babama iş istiyoruz” diye konuştu.