Gazete Vatan Logo

Çocuklarını erken ‘kod’layan yol alır!

code.org; 2013’te ABD Başkanı Obama’nın desteğiyle 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod yazma hevesi aşılayan hareketi hayata geçirdi. Microsoft destek verdi. ABD’de kodlamanın da yer aldığı bilgisayar dersleri için 4 milyar dolar ayrıldı. Türkiye’de ise kodlama derslerinin müfredata girmesi için çalışılıyor

Çocuklarını erken ‘kod’layan yol alır!

Bağımsız bir organizyon olan www.code.org, 2013 yılında ABD Başkanı Barack Obama’nın desteğiyle 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod yazma hevesi aşılayan Hour of Code etkinliğini hayata geçirdi. ABD’de kodlamanın da yer aldığı bilgisayar dersleri için 4 milyar dolar bütçe ayrıldı. Barack Obama’nın başlattığı ‘Herkes İçin Bilgisayar Bilimi İnisiyatifi’ girişiminin amaçlarından biri de üniversite öncesindeki tüm öğrencilere içinde kodlamanın da yer aldığı bilgisayar dersleri verilmesi.

5 binden fazla çocuk

Peki Türkiye’de durum ne? Türkiye’de kodlama derslerinin ilkokul, ortaokul ve lise müfredatında yer alması için çalışmalar sürüyor. Microsoft Türkiye, bu konuda en aktif çalışan şirketlerin başında geliyor. 2012 yılında Açık Akademi uygulama geliştirme ve yazılım okulunu hayata geçiren Microsoft bugüne kadar 175 binin üzerinde öğrenciye yazılım ve kod yazma eğitimi verdi. Microsoft Türkiye, bir yandan çevrimiçi uygulama geliştirme okulu Açık Akademi /www.acikakademi.com üzerinden Kodu eğitimlerini online erişime açarken bir yandan da Hour of Code etkinliklerinin Türkiye’deki startını verdi. 2015 yılına gelindiğinde 15-65 yaş arası 250 binden fazla kişinin “Bilgisayar Programcılığına Giriş, Temel ve İleri Programlama, Temel ve İleri Veri Tabanı, Web Uygulaması Geliştirme” gibi 10 ana ve 34 alt başlıkta toplam 2 bin 300 saatin üzerinde eğitimler aldığı Açık Akademi’den 8 bin kişi eğitimlerini tamamlayıp mezun oldu.

Haberin Devamı

Microsoft Student Partners adı verilen Microsoft’un üniversite öğrencisi temsilcileri okullarda Kodu platformları aracılığıyla çocuklara basit ve eğlenceli programlarla ilk eğitimlerini verildi. Bu arada Finansbank, Habitat ve Microsoft Türkiye, çocuklar için kod eğitim programını sürdürülebilir hale getirmek ve daha da yukarılara çekmek üzere güçlerini birleştirdi ve programı “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” adıyla daha da kapsamlı hale getirdi. Geçen yıl 5 binden fazla çocuk Kodu eğitimleriyle buluştu.

Üç kurumun çocukları kod yazmaya teşvik etme amacıyla düzenlenen Kodu Cup Türkiye 2016’da ise geçen hafta final heyecanı yaşandı. Kodu Cup Türkiye 2016’ya Türkiye’nin dört bir yanından 165 ekip birbirinden eğlenceli ve yaratıcı 165 oyunla katıldı.

Haberin Devamı

Bilişim üssü olabilir

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, sosyal sorumluluk çalışmalarında çocuklara odaklandıklarını belirtti. “Bir çocuğa dokunmanın, Türkiye’nin inovasyon liderlerine dokunmak olduğuna inanıyoruz” diyen Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor projemizle, yeni yüzyılın gereklilikleri doğrultusunda çocukların teknoloji okur yazarlığı konusundaki becerilerini geliştirmeyi, algoritmik düşünme becerisi kazandırarak gelişimlerini desteklemeyi hedefledik. 22 ilde, 8-12 yaşları arasındaki çocukların katıldığı eğitimlerde 5 bin çocuğa oyun tasarlayabilmek için düşünülmüş basit ve görsel bir programlama dili olan Kodu öğretildi. Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor, yeni eğitim öğretim yılında da devam edecek ama biz bu inançla yola çıkan üç kurum olarak, çocukların program yazmaya ilgilerini artırmak amacıyla Kodu Cup Türkiye 2016 yarışmasını düzenledik. Parlak fikirli, zihni açık bu nesil ile Türkiye’yi bilişim üssü haline getirmenin hiç de zor olmadığına inanıyorum.”

Haberin Devamı

200 finansçı gönüllü oldu

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da, “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” projesindeki başarının projenin ortakları arasındaki sinerji olduğuna dikkat çekti. Hazır, “22 ilde yürüttüğümüz bu projemizde yerel işbirliklerine de önem veriyoruz. Bugüne kadar 22 proje ilinde 130 gönüllü eğitmen yetiştirdik. Finansbank içerisinde de 22 ilden 200 finansçı bu proje için gönüllü oldu, 75 finansçı ise 16 saat eğitim alarak çocuklara 16 saat eğitim verdi” dedi.

2023 için kritik

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Kodu Cup Türkiye gibi anlamlı bir çalışmanın bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Kansu, şöyle devam etti: “Eskiden ‘Erken kalkan yol alır’ diyorduk, ama biz Microsoft olarak ‘Erken kodlayan yol alır’ diyoruz. Çünkü Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz bugünlerde, geleceği yaratacak olan gençleri ne kadar erken kodlamayla ve algoritmik düşünceyle tanıştırırsak o kadar hızlı endüstri 4.0’a geçiş yapacağımızı düşünüyoruz. Nüfusunun yarısından fazlası genç olan, 10 milyondan fazla öğrencisi olan Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yazılıma öncelik vermesi ve eğitimin doğal bir parçası haline getirmesi çok kritik. Programlama eğitimine erken yaşlarda başlanıldığında ve eğitim hayatı boyunca devam edildiğinde algoritmik düşünme becerisinin geliştiğini ve bu beceriden kişinin hayatın her alanında faydalanabileceğini görüyoruz. ”

Haberin Devamı