Gazete Vatan Logo

Çocukların yaratıcılığı nasıl desteklenir?

Küçük çocuklar bilinçsiz ve doğal bir şekilde yaratıcı yönlere sahiptir. Yaratıcı olan çocuğun hep böyle kalması, hatta bu yönünü daha da geliştirmesi sağlanabilir.

Yanlış cevapları tolere etmek: Virginia'daki William ve Mary Üniversitesi'nde Eğitim Psikolojisi alanında profesör asistanı olan Kyung Hee Kim, yaratıcılığın yanlış yapmaya, hata yapmaya ve eğlenceli olmaya bağlı olduğunu söylüyor. Eğer çocuk, bir kediye kanat çiziyorsa onun hayal gücünü takdir edin. Ya da yazım yanlışı yapıyorsa buna tepki göstermek yerine doğrusunu öğretin ve normal karşılayın.

Beklentinizi düşük tutun: Çok düzenli ve kirlenmemiş bir ortam yaratıcılığı bastırır çünkü çocuklar sanat, deney ve oyunlarında özgür olmadıklarını hissedebilir. (Tabi bu çocukların dağıttıklarını toplamayı öğrenmeyeceği anlamına gelmiyor.) Benzer şekilde konuşkan ve enerjik bir çocuktan sessiz olmasını isterseniz onu kısıtlamış olursunuz. Kyung Hee Kim'e göre "Yaratacılığı geliştiren eylemler, bazen çocukların yaşamını zorlaştıran eylemler olabilir."

Kolay ödüllendirin: Yaratıcılığı geliştiren etkenlerden biri de motivasyondur. Georgia Üniversitesi'nden Yaratıcı Çalışmalar Profesörü ve Yaratıcılık Araştırması Dergisi'nin editörlerinden Mark Runco, çocukların her hareketini ödüllendirmek yerine onların çabası ve özgünlüğü göz önüne alınarak ödül verilmesi gerektiğini söylüyor. Böylece çocuk, ödül odaklı değil; çabalama ve özgün olma odaklı olacaktır.

Haberin Devamı

Kendinizi ifade edin: Runco, "Çocuğa yaratıcılık aşılandığı zaman, çocuk yalnızca yaratıcı davranışlar kazanmakla kalmıyor; aynı zamanda olasılıklara açık, varsayımları sorgulayan ve aynı zamanda aynı zamanda yaratıcı olmanın değerini anlayan biri olma özelliklerini kazanıyor" diyor.