Gazete Vatan Logo

Çocukların aileleri bölünüyor!

PKK’nın çocuklarını kaçırdığı aileler, 1 Haziran’a kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylemişti. Dün, bir grup aile eyleme ara verildiğini açıkladı. Ancak yaklaşık 25 aile oturma eylemine devam kararı aldı...

PKK’nın çocuklarını kaçırdığı gerekçesiyle 12 gün önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi başlatan ailelerin sayısı, son katılanlarla birlikte 72’ye ulaştı. Eylemin 12’nci gününde İstanbul, Çanakkale, Van, Muş, Adana ve Mersin’den 9 aile daha oturma eylemine katıldı.

Fikir ayrılığı oluştu

Eylemin devam ettiği saatlerde bir basın açıklaması yapılacağı duyuruldu. Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapan ve eylemi ilk başlatan iki aileden biri olan Selami Eren, “Eylemi 1 Haziran’a kadar sürdürmeyi planlıyorduk. Ancak tarafların daha rahat çalışmalarına fırsat vermek için eyleme ara veriyoruz. Tarafların bu sürede rollerini daha iyi oynayabilmeleri için eyleme ara verdik. Önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelere göre yeniden bir karar vereceğiz” dedi.

Bir bölümü ‘Devam’ dedi

Eren’in açıklamasının ardından bazı aileler Büyükşehir Belediyesi önünden ayrılırken, ailelerin bir kısmı ise açıklamanın kendilerini bağlamadığını belirtti. Eyleme devam eden aileler adına konuşan ve Muş’tan geldiğini belirten Fadile Özkan, herhangi bir somut gelişme olana kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. (Felat BOZARSLAN DİYARBAKIR)

BDP’Lİ BAŞKAN KIŞANAK:

Onların dönüşü bizim rüyamız

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, çocuklarının PKK tarafından dağa götürüldüğünü söyleyen ailelerin yaptığı oturma eylemiyle ilgili şunları söyledi: “Bugün hala dağlarımızda binlerce gencimiz var. Onların her birinin değil yaşamı, tırnakları taşa değse inanın bizim yüreğimiz yanıyor. Ayrımsız olarak hiç birini asla ve asla yitirmeye tahammülümüz kalmadı. Asla ve asla bir tek insanımızı kaybetmek istemiyoruz. Yeterince acı çektik, bedel ödedik. Evlatlarımızın döndüğü gün hayatımızın rüyasıdır. Biz bu gençlerimizin onurlu bir barışın sağlandığı özgür vatanın, özgür bir halkın evlatları olarak kendi evlerine, ailelerine döndüğü günü ömrümüzün, hayatımızın rüyası olarak hayal ediyoruz.” (Ferit ASLAN DİYARBAKIR)

İKİ KIZDAN 25 GÜNDÜR HABER YOK

Dağa çıkacak insan ders çalışır mı hiç!

Adıyaman’da dağa kaçırılan kızlarından 25 gündür haber alamayan 2 anne çocuklarının kurtarılması için çağrıda bulundu. Fevzi Çakmak Anadolu Lisesinde eğitim gören Arzu Kahraman ve Ruken Yıldız’dan 5 Mayıs’tan bu yana haber alınamıyor.

‘Doktor olacaktı’

Kız öğrencilerin terör örgütü tarafından kaçırıldığı belirtiliyor. Ruken’in annesi Zeynep Yıldız, kızının üniversite sınavlarına hazırlandığını, doktor olmak istediğini söyledi: “Yalvarıyorum onları geri getirsinler. Bunlar kendi iradeleriyle gitmedi. Kızımın dersleri çok iyiydi, doktor olmak istiyordu. Dağa çıkacak olan insan sabahlara kadar ders çalışmaz.” Arzu Kahraman’ın annesi Zahide Kahraman ise kızına kavuşmak istediğini söyledi: “Herkese sesleniyorum, lütfen çocuklarımızı getirin. Böyle bir şey kızımın hiç aklından bile geçmezdi. Ben çocuğumu acı çekmek için dünyaya getirmedim.” (Hakan FURKAN AA)

‘Çocuklar Rojava’ya götürüldü’

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Politbüro üyesi Mustafa Cuma, kaçırılan çocukların Suriye’nin kuzeyine götürüldüğünü iddia etti: “Türkiye’den dağa kaçırılan çocukların, Rojava’ya götürüldüğünü biliyoruz. Bu çocuklar, hem Kandil hem de Rojava’daki kamplarda silahlı eğitim alıyor. Zira her iki bölgede de PKK’nın askeri kampları var. Bu çocukları, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı yürütülen savaşta kullanmaları uzak bir ihtimal değildir.”

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR

‘Kızımı istiyorum’

Eylemin 12’nci gününde de Büyükşehir Belediyesi önünde çocukları PKK tarafından kaçırılan annelerin gözyaşları dinmedi. 23 Nisan’da 17 yaşındaki kızı Leyla Güneş’in PKK tarafından götürüldüğünü gözyaşları içinde anlatan İffet Güneş, “Kızımı istiyorum. O benim tek kızımdı. Benim başka kimsem yok. Kızımı bana göndersinler” dedi. Eyleme bugün katılan ve 15 yaşındaki kızı Zehra Yapıcı’nın geçtiğimiz yıl PKK tarafından kaçırıldığını belirten Mukaddes Yapıcı ise, “Benim kızım her şeyimdi. Onu da elimden alıp götürdüler. Kızımı geri istiyorum. Ne olursa olsun kızımı versinler. Yeter ki kızımı geri versinler” diye ağladı.

Bir eylem de İzmir’de

İzmir’de çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığını iddia eden aile BDP İzmir İl Başkanlığı önünde eyleme başladı. Baba Dursun Tekik ve eşi Zübeyde, çocukları Adem’in fotoğrafıyla açıklama yaptı. Baba Tekik, oğlunun geri getirilmesini istedi: “Siz de biliyorsunuz maşa olarak kullanıyorlar. Onların kafalarını doldurup devletten uzaklaştırmak istiyorlar. Bu yaşa kadar evladınızı büyütüp getiriyorsunuz ve çocuklarınızı alıp götürüyorlar. Bir aydan fazla oldu çocuğum kaybolalı. Hayatından kuşkuluyum.” (Ahmet BAYRAM AA)

Kürtçe kursunda kandırılıyorlar!

PKK 2013’ten beri 700 çocuğu dağa kaçırdı. Son yıllarda insan kaynağı temininde yaşadığı zorluklar sebebiyle çocuk yaştakilere yönelen terör örgütü, 18 yaşının altındaki çocukları zorla ya da kandırarak dağa çıkartıyor. PKK, 2013’te 600, 2014’ün ilk 4 ayında ise 100 çocuğu ailelerinden kopardı.

Suça itiliyorlar

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, “Kürtçe dil kursu” ya da sosyal faaliyet bahanesiyle toplanan gençler çeşitli gruplara dahil ediliyor. Sempatizan haline getirilip, eylemlere karıştırılıyorlar. Daha sonra eyleme katılan gençler, “Aranıyorsunuz, cezaevine gireceksiniz” sözleriyle korkutup, örgütün dağ kadrosuna yönlendiriliyor. (Hasan ÖYMEZ AA)

Haberin Devamı