Gazete Vatan Logo

Çocuklarımız kime emanet?

Bursa İnegöl’de 1 yaşındaki Melisa Tuana Memiş’in uyurken yaşamını yitirdiği kreşin iki yıldır izinsiz hizmet vermesi “merdiven altı” anaokullarını gündeme getirdi.

Çocuklarımız kime emanet?

Milliyet, binlerce ailenin çocuklarını emanet ettiği anaokullarını ziyaret etti. Karşılaşılan tablo korkutucu. Okul öncesi eğitim veren bazı kurumların ne Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ne de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınmış ruhsatları var. Ruhsat sorulduğunda, müftülüklere ve spor il müdürlüklerine bağlı olduklarını söylüyorlar. İstanbul’da Kadıköy, Üsküdar, Bahçelievler, Silivri gibi birçok ilçede ruhsatsız yuva, kreş ve anaokulu bulunuyor. Hepsinin ortak özelliği isimlerinde “oyun evi”, “çocuk evi”, “yetenek geliştirme merkezi”, “atölye” gibi ifadeler bulunması. “Anaokulu” ismini kullanamadıklarından bu isimleri kullanıyorlar. Anaokulları veya gündüz bakımevleri, mevzuatta okul öncesi eğitim kurumları olarak yer alıyor. Bu yüzden mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ruhsat almaları gerekiyor.

Eğitimsiz görevli

Çocuğunu kaydettirmek isteyen bir veli gibi ziyaret ettiğimiz, Caddebostan’da dört katlı bir binanın giriş katında “Oyun evi” adıyla kreş hizmeti veren kurumun kapısında iki bakanlığa ait tabela yok. Jimnastik eğitimi için açılan ama anaokulu hizmeti veren kurum yetkilisine ruhsat sorduğumuzda “MEB’e bağlı değiliz. Spor müdürlüğüne bağlıyız” dedi. Çocuk gelişimi konusunda eğitimi olmayan S.D. “Beş yıldır hizmet veriyoruz. İşletme mezunuyum. Çocuk eğitimi ile ilgili okul bitirmedim ama anneyim, annem de psikolog. En küçük çocuğumuz 23 aylık, en büyüğü 4.5 yaşında. 10 öğrencim var. Haftada üç gün gelen çocuk için ayda 1400 lira, beş gün gelen çocuk için 1700 lira alıyoruz. Çocuklarla ben ilgileniyorum. Başka öğretmen yok. Özbek bir yardımcım var. Oyun oynatıyor, İngilizce ve Almanca öğretiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ruhsatımız yok sübyan okuluyuz’

İstanbul Şirinevler’de bir dernek ruhsatsız olarak sübyan okulu hizmeti veriyor. Yaşları 3-5 arasında değişen 35 çocuğa dini ağırlıklı eğitim veren dernek yetkilisine ruhsat sorduğumuzda, müftülüğe bağlı olduklarını söyledi. Yetkili, “5 sınıfımız var. Öğrencilere dini ve normal eğitim veriyoruz. Belgemiz yok. Aylık ücretimiz 350 lira” dedi.

Haberin Devamı

Oyun evinin tabelası da yok

Şişli’de “oyun evi” adıyla açılan, kapısında tabela bulunmayan ama tam gün kreş hizmeti veren kurumu arayıp çocuğumuzu bırakmak istediğimizi söylediğimizde, yasak olmasına rağmen çocuğun tüm gün bakımını üstelenebileceklerini söyledi. Kurumun yetkilisi, “Ruhsatınız var mı?” diye sorduğumuzda ise cevap vermekten kaçınarak “Gelirseniz görürsünüz” cevabını verdi. Kanuna göre oyun evlerinin kreş hizmeti vermesi yasak.

‘Mutlaka ruhsat sorun’

Ruhsatsız anaokulu ve kreşlerin arttığını belirten Aile Bakanlığı yetkilisi, ailelerin çocuklarını gönderdikleri anaokullarına mutlaka MEB veya Aile Bakanlığı ruhsatı sormaları gerektiğini vurguladı. Çünkü ruhsat alınması sırasında, deprem raporu, bina iskanı, yangın ve emniyet önlemleri gibi çocukları koruyacak kontroller yapılıyor. Ailelere ruhsatların tarihini de kontrol etmeleri önerilirken, ruhsatsız kurumda problem yaşandığında ailelerin muhatap bulamayacağı hatırlatılıyor.

Haberin Devamı

(MİLLİYET)