Gazete Vatan Logo

Çocukları 48 saat kaybeden ‘48 Hour Challenge’ yayılıyor

Kullanıcılarına bazı talimatlar vererek, haber vermeden 48 saat boyunca ortadan kaybolmalarını teşvik eden ‘48 Hour Challenge çocuklar arasında yayılmaya başlayınca uzmanlar, “Ailelerinin kendilerine ne kadar değer verdiğini görmek istiyorlar, dikkat” diyor

Çocukları 48 saat kaybeden  ‘48 Hour Challenge’ yayılıyor

Siber güvenlik uzmanları ve psikologlar, kullanıcılarına bazı talimatlar vererek, çocukları ve gençleri intihara sürüklediği gerekçesiyle dünyada yasaklanan ‘Mavi Balina’ oyununun ardından hiç kimseye haber vermeden 48 saat boyunca ortadan kaybolmalarını teşvik eden ‘48 Hour Challenge’ın zararlı etkileri konusunda ebeveynleri uyardı.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Siber Güvenlik Üyesi Esra Uzun, Amerika ile İngiltere’de hızla yayılmaya başlayan ‘48 Hour Challenge’ oyununda, kullanıcıdan iki gün boyunca yaşananlarla ilgili bilgi verilmemesinin istendiğini söyledi. Facebook’un da bu oyun için soruşturma başlattığına dikkati çeken Uzun, “Oyunun kullanıcıları, aslında ailelerinin kendilerine ne kadar değer verdiğini görmek istiyor. Her çocuğun içinde olan bir gruba ait olma ve kendini kanıtlama hissi bu oyuna dahil olma isteğini perçinliyor.” dedi.

Oyunun sosyal medyada gittikçe bir akıma dönüşmesi ve herkesin bu konuyla ilgili konuşmaya başlaması nedeniyle oynamayan çocukların da kendini dışlanmış hissettiğini dile getiren Uzun, kullanıcıların merak duygusuyla oyuna başladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin de oyunun Facebook’ta dolaşan viral bir trend olduğunu, 2015’te ortaya çıkan, 72 saat ortadan kaybolmaya teşvik eden bir oyunla bağlantılı olduğunu söyledi. Oyunda, görevleri bitirerek, Facebook’ta daha fazla tanınır olacağı ve beğeni alacağı vaadinde bulunulduğunu kaydeden Keskin, birçok ülkede oyunla ilgili soruşturma başlatıldığını vurguladı.

Keskin, Ebeveynlerin kendilerine biraz zaman ayırmak için internete bağlı cihazları kullanmasına izin verilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü çocuklar ebeveyn rehberliği olmadan bazen saatlerce çevrim içi oyun oynayabiliyor veya internette sörf yapabiliyor” diye konuştu. Keskin, internet hizmeti veren firmaların güvenilir aile paketlerinin kullanılması ve bilgisayar ekranının evdeki herkesin görebileceği bir yere yerleştirilmesi önerisinde bulundu.