Gazete Vatan Logo

Çocuklardaki karın ağrısı neyin belirtisi?

Çocuklarda görülen karın ağrıları çoğu zaman kolik veya kabızlığa bağlı olarak ortaya çıkarken, bazen de ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor.

Çocuklardaki karın ağrısı neyin belirtisi?

Küçük çocuklar ve bebekler ağrıyı tarif edemedikleri için hastalığın teşhisi uzun sürebiliyor. Kronik hale gelen karın ağrıları ise ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabiliyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Armut, çocukluk çağında her yaşta görülebilen karın ağrıları ve nedenleri hakkında bilgi verdi:

KRONİK AĞRI 2 AYDAN DAHA UZUN SÜRÜYOR

Her 4 çocuktan 1’inde sürekli olmayan karın ağrısı şikayeti görülüyor. İki yaşından küçük çocukların yüzde 3’ünde görülen karın ağrısı, 5-7 yaşaralığında yüzde 5, 8-12 yaş aralığında ise yüzde 25 oranına yükseliyor. Çocukluk çağında sık rastlanan kronik karın ağrısı önemli bir belirti. Hastalığın teşhis süreci ,aile ve çocuğu takip eden hekim için oldukça zorlu.Nedeni ise çocukların ağrıyı tarif edememesi. Kronik karın ağrısına bağlı hastalıklara tanı koyabilmek için bazen çok sayıda girişimsel işlem ve testler yapılabiliyor. Ağrılar genellikle 1 veya 2 aydan daha uzun sürüyor ve 'kronik karın ağrısı' olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

AĞRININ NEDENİ NE?

Kronik veya tekrarlayan karın ağrılarına yol açan nedenin bulunması açısından ağrılar, organik ya da fonksiyonel olmak üzere iki grupta inceleniyor. Organik karın ağrısı yapısal, biyokimyasal veya fizyolojik bozukluklar nedeniyle ortaya çıkıyor. Fonksiyonel karın ağrıları ise yapısal ve biyokimyasal bozukluklarla açıklanamıyor. Genellikle çocuğun büyüme ve gelişmesi normal düzeyde olurken gastrointestinal kanama, gece uyandıran ağrı, artrit (iltihap), ateş, istemsiz kilo kaybı gibi alarm veren belirtiler ortaya çıkmıyor. Bu tip karın ağrısının nedeni irritabl bağırsak sendromu (İBS), abdominal migren, fonksiyonel karın ağrısı olabiliyor.

EN SIK RASTLANAN NEDEN: VİRAL ENFEKSİYONLAR

En çok görülen karın ağrısı sebebi ise bakteri veya viralenfeksiyona bağlı ortaya çıkan mide ve bağırsak iltihabıdır .Bu tip ağrılar, yapılan araştırmalarda okul çağı çocuklarının yüzde 10-45’inde görülüyor. Fonksiyonel karın ağrısının kaynağı kesin olarak bilinmese de bu grup çocuklarda normal bağırsak hareketleri ağrı olarak algılanıyor. Ayrıca bu hastalarda bağırsakta hazmın değiştiği, özellikle stres ve anksiyete gibi psikolojik sorunların daha da metabolizmayı bozarak yakınmaların artmasına neden olduğu belirlenmiş.

Haberin Devamı

Çocuklardaki karın ağrıları, önemli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Ailelerin çocuklarının durumunu iyi gözlemesi, teşhis sürecini kolaylaştırıyor. Çocuklardaki karın ağrısının birçok nedeni olabilir:

- Kış aylarında yayın olan rota virüs birçok çocuğu etkiliyor ve karın ağrısına neden oluyor.

- Besin zehirlenmeleri kusmayla kendini gösteriyor, aşırı ishal sonucu çocukta tuz ve su kaybı meydana geliyor.

- İdrar yolu enfeksiyonları sünnet olmamış erkek çocukların yanı sıra kızlarda idrarda yanma ile kendini gösteriyor. Çoğu zaman karın ağrısı hissi oluşabiliyor.

- Kabızlık sol alt karın bölgesinde ağrı yapıyor. Ağrının yer değiştirmesi önemli bir belirti.

- Bağırsak düğümlenmesi ise bebeklerde bile görülebiliyor. Karın ağrısı nedeniyle uykudan uyunan bebekler, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmeli

Haberin Devamı

- Kız çocuklardaki apandisit vakalarında yumurtalıkların karın içinde olması nedeniyle, karın ağrısı ortaya çıkabiliyor.