Gazete Vatan Logo

Çocuklarda şükür ve maneviyat

Çocuklar yıllar ilerledikçe artan oranlarda daha çok tüketici kimliğine büründürülmekte ve tüketme konusunda hedef kitle konumuna getirilmektedirler.

Çocuklarda şükür ve maneviyat

Modern insanın sahip oldukça /satın aldıkça kendini değerli ve önemli hissetmesine yönelik her tür reklam, yaşam tarzı, söylem davranış ve bireysel ve toplumsal eğilimler, çocukları yetişkinlerden daha çok etkilemekte ve henüz bilişsel, duygusal ve ahlaki gelişimlerini tamamlamamış yeni yetişen bu küçük insanları doğallıktan uzaklaştırarak yapay bir dünyaya çekmekte, onlara telafi edilmez zararlar vermektedir. Bunlara ilaveten teknolojinin ilerlemesiyle pazarlamaların psikolojik veriler üzerinden insanları tüketime yönlendirme politikaları da yine çocuklar üzerinden yapılmaktadır. Bütün bunlar çocukların bedensel ve psikolojik sağlıklarını, öğrenme yetilerini, diğer insanlarla ilişkilerini, kimlik gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukların maddi manevi ortak değerlerini olgunlaştıracakları yerleşik değerlere ihtiyaçları vardır.

Kişilik, ahlak gelişimi...

Çocukta şükür gelişimi hem kişilik gelişimi, zihinsel gelişimi hem de ahlâk gelişimi ile iç içedir. Çocuğun bir özne olarak ahlaki davranışta bulunması başkasıyla olan ilişkisi üzerine bir davranış geliştirmesi ve bunu iyi ya da kötü olarak nitelemesi onun zihinsel gelişimi ile yakından ilişkilidir ki bundan dolayı çocuğun şükretmesi bilişsel gelişimi kadar manevi gelişimi ile de yakından ilişkilidir. Şükretmek İslam dininde inancın bir göstergesidir ki ibadetlerin her biri şükretmek maksadıyla yapılır. Hz. Peygamber’in “insanlara teşekkür etmesini bilmeyen Allah’a şükretmesini bilmez” sözlerinde olduğu üzere bir iyilik gördüğünde o iyiliğe karşılık verme isteği kişinin doğal yapısında var olan ve aynı zamanda da olgun bir inancın da gereği olarak görülen bir husustur

Haberin Devamı

Şükür günlüğü tutmak...

Pozitif psikoloji çalışmaları arasında şükür günlüğü tutma; kullananların yaşam memnuniyetlerini, başa çıkma, iyimserlik ve mutluluğunu destekleyen bu yöntem, yardımcı bir teknik olarak araştırmalarda sıkça kullanılmıştır. 2012 yılında yaptığım deneysel çalışmada 11-12 yaş grubunda 66 çocuk üzerinden iki grup oluşturulmuş, deney grubundaki öğrencilere tutturulan “şükür günlükleri” aracılığıyla, sadece günlük tutan kontrol grubu karşılaştırılarak şükretme ve hayat memnuniyetlerindeki farklılık ölçülmeye çalışılmıştır. Sonuçta, şükür günlüğü tutan çocukların yaşam memnuniyetlerinin sadece günlük tutan guruba göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Çocukların bu günlüklere yazdıkları da daha sonra ayrı bir çalışmada nitel bir veri olarak ele alınmış burada da çocukların en çok temel ihtiyaçlarına, ailelerine, hayatta olmalarına, öğretmenleri/ okulları ve başarılarına, sağlıklarına, Allah’a/Peygambere/Müslüman olmaya şükrettikleri görülmüştür. Özetle denilebilir ki, şükür değeri, insanın gelişimi, mutluluğu ve Yaradan’ıyla bağını güçlü bir şekilde kurabilmesi için harç görevi gören önemli bir yaşantıdır.

Haberin Devamı

“Bir Değer Eğitimi Örneği Olarak Şükür Günlükleri” başlıklı makaleden hazırlanmıştır.