Gazete Vatan Logo

Çocuklarda ishale dikkat!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Esra Karaca Çiftçi, özelliklerde yaz aylarında çocuklarda görülen ishal vakalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çocuklarda ishale dikkat!

"Yaz aylarındaki sıcaklık özellikle çocuklarda bağışıklık sistemini fazlasıyla zorluyor. Bu dönemde meydana gelen ishal vakaları ciddiye alınmalı" diyen Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Esra Karaca Çiftçi, sıcak ve nemli ortamlarda çocukların vücut hijyenine, özellikle de tükettikleri besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. "Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi aşmasıyla bakteriyel enfeksiyon ajanları besinlerde daha hızlı ve daha kolay üremektedir" diyen Çiftçi, “Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma şikayetlerine yol açmaktadır. Bu nedenle yazın, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülmektedir. Tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakteriler daha kolay bulaşmaktadır. Bu nedenle tatil yapılacak yerlerin hijyenine ve temizliğine dikkat edilmelidir” uyarılarında bulundu.

KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN İÇME SULARINA DİKKAT

Yrd. Doç. Dr. Çiftçi, “Uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra; kaynağı belli olmayan içme suları da mikropları barındırarak ishale neden olmaktadır. Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır” dedi.

Çiftçi, “Nedenleri farklı olsa da ani başlangıçlı ishallerde tedavi yaklaşımları aynıdır. Kesinlikle ishal olan çocuklara doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçlar verilmemelidir. Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar. 5-7 gün içinde düzelebilecek olan bağırsak enfeksiyonu yeterli su verilmediği takdirde olumsuz sonuçlar görülebilmektedir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir. İshali başlayınca emzirilmesi ve beslenmesi kesilen, sıvı verilmeyen çocuklar günde 8 veya daha fazla sulu ishal yapan çocuklar, günde ikiden fazla kusması olan çocuklar ve 12 aydan küçük bebekler susuzluk açısından risk altında olan çocuklardır. Susuzluğu önlemek için mutlaka sıvı verin. İshalli bebekte hem sıvı ihtiyacının hem de kalori alımının sağlanması önemlidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı