Gazete Vatan Logo

Çocuklarda besin alerjisi

Besin alerjisinde bağışıklık sistemi yenilen gıdadaki proteinleri yanlışlıkla "tehlikeli" olarak algılar ve "tehlikeli" proteini hedef alan bir yanıt verir. Besin alerjisi olan çocukların yaşadığı belirtilerden bu yanlış bağışıklık yanıtı sorumludur.

Belirtiler her zaman kısa sürede ortaya çıkmayabilir, bu durum da belirtilerin nedeninin anlaşılmasını güçleştirir. Bazı bebeklerde belirtiler gıdayı aldıktan sonra dakikalar içinde görülebilir. Bu tür tepkinin tanısı kolaydır. Ancak bazı bebeklerde belirtilerin ortaya çıkması daha uzun bir zaman alır (birkaç saat veya gün). Bu durumda tanı konması daha zordur.
Doktorlar alerjiyi iki ayrı grup halinde değerlendirir; birincisi ani başlayan ve vücutta savunma sisteminin alerjiyle ilişkili maddesi olan spesifik immünglobülin E miktarının arttığı durumlar, ikincisi ise geç başlayan spesifik immünglobülin E miktarının artmadığı durumlar. Bazı çocuklarda her iki durum bir arada görülebilir.

Besin alerjisi mi, besin intoleransı mı?

İnek sütü proteini alerjisi ve laktoz intoleransı benzer belirtilere neden olabilir, ancak vücutta farklı yollarla etki gösteren tümüyle farklı iki durumdur. Besin alerjileri ve besin intoleransı (tahammülsüzlüğü) vücudun farklı iki tepkisidir. Besin alerjisi; bağışıklık sisteminin inek sütü proteini veya soya proteini gibi gıdalardaki belli bir proteine karşı oluşturduğu aşırı tepkisidir. Besin alerjilerine daima proteinler neden olurken, besin intoleransı yenen gıdanın içinde bulunan farklı bileşenler tarafından tetiklenebilir.
Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin alerjen besinin zararlı olduğuna inanması sonucunda ortaya çıkar ve bu nedenle şişlik, hışıltılı solunum, gaz veya ishal gibi alerjik belirtilere yol açan bir saldırı başlatır. Bu tepki belli besinler tüketildiğinde her zaman ortaya çıkar.
Besin intoleransı ise; vücudun başa çıkamadığı belli bir gıda veya gıda katkısına verdiği tüm olumsuz tepkileri içerir. Bu durumun enzim eksiklikleri veya aşırı duyarlı bağırsak gibi çok sayıda nedeni olabilir. Besin alerjisinin aksine besin intoleransında olaya bağışıklık sistemi karışmaz. Besin intoleransına yanıtlar kişiden kişiye değişir ve ağırlıkla yenen gıda miktarına, nasıl hazırlandığına ve etkilenen bebeğin bireysel durumuna bağlıdır.

Besin alerjileri ne sıklıkta görülür?
On küçük çocuktan birinde besin alerjisi bulunur. Her dört aileden biri çocuklarının besinlere tepkisi olduğunu belirtmektedir, ancak besin alerjileri ile intolerans gibi alerjik olmayan tepkilerin benzediği ve karıştırılabildikleri unutulmamalıdır. Küçük çocukların %5 veya %10’unda gerçekten besin alerjisi bulunur; araştırmalar dünyada besin alerjisi sıklığının giderek arttığını göstermektedir. Besin alerjilerinin çoğu yaşamın ilk yılında ortaya çıkar ve zamanla kaybolur. Ancak bir besine alerjisi olan çocuklarda ileride diğer besinlere karşı da alerji gelişme riski yüksektir.

Haberin Devamı