Gazete Vatan Logo

Çocuklara haftada 3 gün süt

Okul sütü programı kapsamında 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine haftada 3 gün süreyle 200 mililitre ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılacak. Süt dağıtımı Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri yapılacak.

Çocuklara haftada 3 gün süt

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan Okul Sütü Programı kapsamında öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak olarak belirtildi.

Tebliğ, 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Tebliğe göre, özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünü tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin görüşü esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda programın kapsamı dışında tutulabilecek.

Programın uygulanacağı okullar, veli izinleri doğrultusunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek ve Bakanlığa bildirilecek.

Haberin Devamı

Okul sütlerinin alımı, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında onay belgesi veya aynı yönetmelik hükümlerine göre geçerli eşdeğer belgeye sahip ve ülke içinde UHT içme sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata göre Bakanlıkça yapılacak.

Dağıtımı yapılacak olan okul sütü ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Bakanlığın koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenecek.

İllerde il okul sütü komisyonlarının sekretaryasının yürütülmesi, okul sütünün okullara ulaştırılmasının kontrolü ile uygun şartlarda muhafazası ve tüketimlerinin sağlanmasından, il okul sütü komisyonu ve il milli eğitim müdürlükleri sorumlu olacak.

Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri ve/veya sağlık kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri tarafından program dışında tutulacak.

Haberin Devamı

Programda uzun dönemde öğrencilerin gelişmelerine ilişkin çalışmalar Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Sağlık Bakanlığınca yürütülecek.

Okul sütü üretimi yapılan illerde, il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerince sütlerin her bir partisinden numune alınacak, numunelere ait analiz sonuçları, Bakanlığa ve teslimi yapılacak illerdeki il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne gönderilecek. Bu sonuçlar veri tabanı Okul Sütü Modülüne yüklenecek.

Teknik şartnameye uygun olarak teslim alındığı halde, okulların kayıtlı öğrenci sayılarındaki değişiklik, öğrenci devamsızlığı, resmi tatil, hava koşulları, mahalli düzeyde eğitime geçici olarak ara verilmesi gibi çeşitli nedenlerle dağıtımı yapılamayan sütler, il okul sütü komisyonlarınca alınacak kararla, öncelik aynı okulda süt dağıtılmayan diğer günlerde olmak üzere veli izni olan öğrencilere ya da diğer kurumlardaki veli izni olan öğrencilere dağıtılmak suretiyle mahallinde değerlendirilecek.

-EĞİTİM VE TANITIM-

Programın tanıtımı, iletişim stratejisinin belirlenmesi ve Programda yer alan kişi ve kuruluşların eğitimleri Ulusal Süt Konseyi katkısıyla Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

-FİNANSMAN VE ÖDEMELER-

Program kapsamında yapılacak ödemeler, genel bütçeden Bakanlığa tahsis edilen ödenekten karşılanacak.

Program ile ilgili ödemelerde ve diğer hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri, programdaki sorumluluklarına göre Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı alacak. Haksız ödemelerin yapılmasına sebep olan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek veya tüzel kişiler geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak ve haklarında adli ve/veya idari işlem başlatılacak.

10 Eylül 2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği de yürürlükten kaldırıldı.