Gazete Vatan Logo

Çocuklara dokunan yanacak!

Hükümet Sözcüsü Arınç, Muğla’da bir kadının dövülerek öldürülmesiyle ilgili Erdoğan’ın “Yüreğim yanıyor” dediğini anlattı ve cinsel saldırılarla ilgili cezaların arttırılacağını açıkladı

Çocuklara dokunan yanacak!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, cinsel saldırı ve cinayet suçlarıyla ilgili yeni cezalar öngeren bir düzenlemenin hazırlandığını açıkladı. Mağdurların aynı açıyı yeniden yaşamasına yol açan ve çok tepki gören ‘ruh sağlığı bozulmuştur’ raporunun şart olmasından vazgeçilecek. Arınç, şu bilgileri verdi:

‘Ruh sağlığı’ şartı

- Hazırlanan yeni tasarıda basit ve daha ağır cinsel saldırılar için cezalar kademeli olarak artırılacak. Bu tür suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezalarına artırılması durumunu kaldırıyoruz.

- Suçun temel şeklinin cezasın artırılmaktadır. Ayrıca bir muayenesine ihtiyaç kalmayacaktır. Suçun sarkıntılık yoluyla işlenmesinde tasarıda artırma öngörülmektedir. Suçun yoğun hareketlerle işlenmesiyle cezalar hemen hemen bir misli artırılmaktadır. Suçun cinsel ilişkin seklinde işlenmesinde ceza bir misli artırılmaktadır.


- Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. Cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri iki bölü üç oranından üç bölü dört oranına çıkarılmaktıdır.

- Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır” dedi.

- 15 yaşını bitirmiş yetişkinler tarafından kandırılarak veya ikna edilerek cinsel ilişkiye girilmesi durumunda cezalar artırılacaktır.

- Cezalar hemen hemen yarı oranında artırılmaktadır.

- Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverme süreleri artırılacak.

- Zorla evlendirme suç olarak kabul edilmektedir.

Tecrit de olacak

- Ağırlaştırılmış müebbet cezası alanların infazı nasıl olursa cinsel saldırı ve öldürme neticesinde ceza alanların da infazı o şekilde olacak. Tek başına belli bir süreyi hücrede geçirme şartı da vardır. Hücre tecrit veya bir başka şey.

- Tıbbi müdahaleden hadım etmeyi kast etmiyoruz. Suçun faile psikolojik veya biyolojik bir tedavi yapılabilir. Hadım olma bu yasa tasarısında görüşülmedi.

İdam yok

İdamın getirilmesi tartışmalarıyla ilgili soru üzerine ise Arınç, “Siz 39 yılı az mı sanıyorsunuz” dedi. Arınç, “Bugünkü bakanlar kurulunda sayın başbakanımız da yüreğinin yandığını söyledi. Bir edepsiz adam nişanlısını sokağın ortasında döve döve öldürmüş. Bunun cezasız mı kaldığını düşünüyorsunuz. Türkiye’de idam cezasının karşılığı olan cezalar ağırlaştırılmış müebbet olarak infaz ediliyor” diye konuştu.

‘Yüzde yüz Erdoğan’ doğrudur

Başbakan Yardımcısı Arınç, “Yüzde yüze yakın Köşk adayımız Recep Tayyip Erdoğan” açıklamasıyla ilgili, “İstişare yok. İstişare amaçlı sorulara cevap verilmez diyor Meclis iç tüzüğü. Konuşmam çok açık. Bu benim konuşmamdır. Bana göre doğrudur ve yerindedir” dedi.

Haberin Devamı