Gazete Vatan Logo

Çocuklara bunu yaptılar

Irak ordusu tarafından 25 bini aşkın DEAŞ’lı öldürülerek kurtarılan Musul’da öksüz ve yetim kalan çocukların hali yürekleri yaktı. Terör örgütünün yetiştirdiği çocuklara verdiği eğitimin tüyler ürpertici ayrıntıları ortaya çıktı.

Çocuklara bunu yaptılar

Haziran 2014’ten beri terör örgütü DEAŞ’ın işgalinde olan ve Irak Ordusu’nun düzenlediği aylar süren operasyonda 25 bini aşkın DEAŞ’lının öldürülmesiyle arındırılan Musul’dan gelen yeni kareler terör örgütünün canavarlığını bir kere daha gözler önüne serdi. Kentte terörün zulmünden kaçmak için çeşitli noktalarda saklanan ve ailelerinin büyük bir bölümü katledilen yüzlerce çocuk, perişan halde bulundu. Yaralı ve tek başına olan çocuklar bakıma alınırken, Rus haber ajansı Sputnik muhabiri kentteki öğrenci aileleri ve çocuklarla bir araya geldi.

1 mermi+1 mermi

Musul’da yaşayan 4. sınıf öğrencisi Muhammed, DEAŞ yönetimi altında oldukları döneme ilişkin, ‘militanların kendisini en sevdiği öğretmenden mahrum bıraktıklarını’ dile getirdi. Muhammed, “Öğretmenimi çok seviyordum, fakat DEAŞ’lı militanlar bölgemize geldiklerinde, tüm kadın öğretmenlerin erkek çocukların olduğu okullarda çalışmalarını yasakladılar” diye konuştu. DEAŞ kontrolünde 1 hafta eğitim gördüğünü belirten çocuk, öğrendiği tek şeyin ‘1 mermi + 1 mermi = 2

Haberin Devamı

mermi’ olduğunu aktardı.

Bomba rehberi

Muhammed’in annesiyse çocuklarını DEAŞ’ın kontrolündeki okullara göndermemeye karar verdiklerini belirterek, “Çocuklarımıza okula gitmelerini yasakladık. Örneğin oğluma verilen 5. sınıf ders kitabında bomba ve patlayıcıların nasıl hazırlandığı yazılıydı” ifadelerini kullandı. Irak Eğitim Bakanlığı, Musullu öğrencilere geçen 3 yıl için af uyguladı. Öğrenci aileleri, bu karara sevindiklerini, fakat yetkililerin çocukların bu süre zarfında alamadıkları bilgileri telafi etmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini umduklarını söyledi. Faten adlı bir kız öğrencinin annesi ise, “Kızım 3 yıl okula gitmedi, fakat aftan yararlandık ve doğrudan 7. sınıfa geçmek için sınava katıldık… En önemlisi, kızımın İngilizce öğrenip Irak’tan gitmesini istiyorum. Ülkemizde olup bitenler, çocuklarımızın geleceğine dönük umut vermiyor. Mahallemizdeki evler yıkıldı, orada hâlâ militanlar var ve onar hala insanları öldürüyor, bombalı eylemler yapıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

650 bin çocuk muhtaç

UNICEF’in verilerine göre uluslararası kuruluşların desteğiyle Musul’da 470 okul yeniden hizmete açıldı, bunların 136’sı kentin en çok zarar gören batı kesiminde faaliyete girdi. UNICEF Irak sözcüsü Sharon Behn Nogueira, Sputnik’e verdiği mülakatta yeniden açılan okulların 365 bin çocuğu kabul ettiklerini kaydetti ve ekledi: “Musul’da yardıma muhtaç çocukların sayısı 650 bin. Evlerine dönen çocukların temel ihtiyaçları eksik...”