Gazete Vatan Logo

Çocuklar neden kayboluyor?

İnsan Hakları Komisyonu’na göre çocuklar; aile içi şiddet, yoksulluk, anne-babanın ayrılması, evlenme, fuhuş ve organ ticareti için kaçırılıyor ve kayboluyor

BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre çocuklar, çok farklı nedenlerle kayboluyor. İşte 15 neden:

1- Ailede şiddetli geçimsizlik, isşizlik, yoksulluk, şiddet, eğitimsizlik gibi olumsuzluklar nedeniyle çocuklar kendi ayaklarının üzerinde durabilecek yaşa geldikleri zaman; sıkıcı aile ortamı, dayak ve sefaletten kurtulma hayaliyle çareyi dışarıda arıyor.

2- Ailedeki çocuk sayısının fazla olması, ailenin çocukla yeteri kadar ilgilenmemesi, ihtiyaçlarını karşılayamaması çocukları her türlü ihmal ve istismara açık hale getiriyor.

3- Ailenin çocuklarını yeterli derecede takip edip sorunlarını paylaşamaması, iletişim eksikliği, ailesinden ilgi göremeyen çocukların çabuk kandırılmaya müsait oluşu.

4. Bilinçsiz çocuk yetiştirme (tavizkar, tutarsız, baskıcı vb.) ve gelişim dönemlerine uygun sorumluluklar verilerek yaşam becerisi geliştirilmeyip problemlerin çözümünde gerçekçi beceriler kazanılmasına yardımcı olunmaması.

5. Çocuğun anne ve babasının boşanmasını kabullenememesi, evde üvey anne, üvey baba veya üvey kardeşle yaşamada sorunlarla karsılaşması evden kaçmayı çözüm olarak görmelerine vesile oluyor.

6. Çocuğun kisilik özellikleri, arkadaş ortamı, okuldaki başarısızlık, aile baskısı, aile büyüklerinin (dede, nine) yanında yaşama, başkalarının hayatına özenme, macera hevesi, büyükşehir cazibesi, para kazanma arzusu.

7. Ergenlik döneminde yasanan hızlı fiziksel ve duygusal gelişimler sonucu; çocukların aile, çevre ve arkadaş gruplarıyla uyumsuzluk yaşaması, kıskançlık, eksik ve yanlış cinsel bilgilendirmelerle ensest ve taciz olayları.

8. Kötü arkadaş etkisi, karne korkusu ve derslerde başarısızlık.

9. Zekâ özrü bulunan çocuklar da bu sorunları nedeniyle kaybolabiliyor.

10. Ailenin maddi durumunun iyi olmaması ve kırsal alandan göç sebebiyle dar gelirli ailelerin çocuklarının uyum sorunu çekmesi, gençlere yönelik iş sahasının bulunmayışı.

11. Kaçırılmalar nedeniyle kaybolmalar. (Evlenme vaadiyle, fuhuş amacıyla, organ ticareti maksadıyla, uyusturucu işinde kullanmak için, ideolojik nedenlerle, terör örgütlerince, evlat edinmek ve dilendirmek vb.).

12. Yuva ve yurtlarda korunma ve bakım altına alınanların kurum bakımını reddetme, kabullenememe, kurum kurallarına ve kurallı yaşama uyum sağlayamama, yurtta aile ve yakınlara özlem.

13. Aile içinde izlenen TV programları (magazin, bazı diziler, polisiye, mafya filmleri) yoğun sekilde takip edildiğinde çocukların bu konulara özenti duymaları neticesi evlerinden kaçmaları.

14. İnternetin bilinçsiz kullanımı da çocuğun evden kaçma sebepleri arasında sayılıyor.

15. Katı baba otoritesi altında tüm kapıların kendisine kapalı olduğunu gören bir çocuk, kendisini kanıtlamak için suç ve terör gruplarına girebilmekte, burada yeni bir statü kazanmakta, bu eylemlerden suçluluk duymaması.

Haberin Devamı