Gazete Vatan Logo

Çocuklar için verimli tatil önerileri

Prof. Dr. Makbule Meziyet Arı, çocukların verimli bir yaz tatili geçirmeleri için “Gelişimlerini destekleyici faaliyetlere yer verilmeli” diyor ve uyarıyor: “Dengeli bir tatil planında ev içi ve ev dışı faaliyetler ayrı ayrı yer almalı”

Çocuklar için verimli tatil önerileri

Okulların kapanması ile pek çok çocuğun dört gözle beklediği tatil süreci başladı. Öğretmenlerin yaz tatilinde çocuklara ödev yüklemeleri de yasaklandığı için ebeveynlerin çocuklarının verimli bir tatil geçirmeleri için önceden hazırladıkları bir planları yoksa ilk günlerin karne heyecanı geçince çocuklarının yaşlarına uygun eğlenceli ve gelişimlerini destekleyici bir tatil planı düşünmeleri gerekiyor. Çocukların yaşına uygun hazırlanan bir tatil planında, gelişimlerini destekleyici faaliyetlere yer verilmeli, dengeli bir tatil planında ev içi ve ev dışı faaliyetler ayrı ayrı yer almalı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Makbule Meziyet Arı, yaz tatili boyunca yapılabilecek aktiviteleri şöyle sıralıyor:

Ev dışı faaliyetler

Bölgenizdeki çocuklara yönelik etkinlikleri araştırın

Kültür Bakanlığı, belediyelerin veya bulunduğunuz bölgedeki özel kuruluşların çocuklara yönelik etkinlikleri bulunabilir, çoğu zaman ücretsiz olan bu faaliyetleri araştırın ve eğlenceli, yararlı bulduklarınıza katılım için başvuruda bulunun. Birçok belediye, dernek, okul ve benzeri kurumların çocuklara yönelik düzenledikleri sanat ve yaratıcı faaliyetler çocuklarınızı hem eğlendirir hem de eğiterek birçok gelişim alanını destekler.

Haberin Devamı

Müzeler ve galerileri gezin

Müzeler ve galeriler yaz boyunca farklı etkinlikler sunabilir. Müzeler ve galeriler eşsiz bir bilgi kaynağı, esin, eğlence ve veri kaynağıdır. Müzelerin eğitimsel işlevleri öyle gelişmiştir ki günümüzde pek çok müzenin kullanıcılarına coşkuyla kucak açtığı ve yeni fırsatlar sunduğu görülebilir. Çocuklarımıza bu alışkanlığı edindirmemiz onların çok yönlü gelişimini destekler. Oyuncak Müzesi gidilmesi gereken yerler arasında ilk sırada olmalıdır.

Akraba ve dost ziyaretleri

Çocuğun anne baba sevgisi kadar yakın akrabalarının da sevgisine ihtiyacı vardır. Büyük anne ve büyük babaları, amca, hala, teyze, dayı ve kuzenleri ile sıcak ilişkileri onların aile aidiyet duygularını geliştirir. Anne babalarının çocukluk yaşantıları ile ilgili anılarını dinlemek onlara heyecan ve mutluluk vererek sosyal, duygusal gelişimlerine olumlu katkılar sağlar.

Haberin Devamı

Spora yönlendirin

Yaz tatili çocuğunuzun spora başlaması için güzel bir fırsat sunabilir. Çocuğunuzun yaşı ve ilgi alanına göre seçeceği spor dalı, gelişiminde çok yönlü katkılar sağlayacaktır. Çocuğunuzun yaşına uygun bir bisikleti kullanması onda özgüven duygusunu geliştirecektir. Düzenli olarak spor etkinliklerine katılan çocuklar, hem zamanı kullanmayı hem de takım çalışma becerilerini kazanır. Özellikle yaz tatili boyunca planlarınız içinde spor vazgeçilmez bir yere sahip olmalı. Spor, çocuğunuzun sağlığına yapacağı olumlu katkıların yanı sıra, özgüven ve sorumluluk duygularını geliştirir, zihinsel gelişim üzerinde olumlu katkılar sağlar.

Çocuğunuzla doğa gezileri yapın

Şehirlerimiz sürekli büyümekte ve göç almaktadır. Büyük şehirlerde yaşayan çocuklarımız doğal ortamlardan uzak yapay bir dünya içerisinde büyümektedir. Tehlikelerden koruma isteği ile onları evde tutmaya ve birçok şeyden mahrum bırakarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Özellikle yaz tatillerinde doğayla içe içe olabilmek için olanakları araştırmalıyız. Ormanlık alanlarda, göl kenarlarında, dağlık bölgelerde, ova ve çayırlarda yapacağımız yürüyüşler bize doğayı tanıma olanağı sağlar. Yürüyüşler sırasında karşılaştığımız diğer canlılar hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmalıyız. Karşılaştıkları yeni bitki ve hayvan türlerini anlatan yaşlarına uygun kitaplar satın alarak meraklarını geliştirebiliriz. Çocukları tehlikeler hakkında bilgilendirmek ve korunma yollarını yaşlarına uygun anlatmak önemli.

Haberin Devamı

Ev içi faaliyetler

Çocuklarınızın oyun oynamasını destekleyin

Çocuğun en kolay ve en doğal öğrenme yolu oyundur. Oyun, çocukların kendi becerilerini test etmeleri için uygun bir ortam sunar. Çocuk oyun ve oyuncaklarla hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları, kendi deneyimleri ile öğrenir, beş duyusunu, duygularını etkin şekilde kullanır, hayal gücünü çalıştırır.

Çocuklarınızla beraber oyun oynayın

Haberin Devamı

Oyunun stresi azaltan bir işlevi var. Bu özelliği ile yetişkinlerin de kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olur. Anne-babaların işten geldiğinde çocuğuyla oyun oynaması aralarındaki duygusal bağı kuvvetlendirir. Çocuğunuzla beraber gülmek, gevşemek, eğlenmek sizin sağlığınıza da iyi gelecektir. Oyunun içinde olmak ve zevk alarak oynamak önemlidir. Zoraki oynuyormuş gibi bir tutum içinde olmaktan sakının,çocuğunuzla çocuk olmaya çalışın,onun duygularını paylaşın. Şiddet ve saldırganlık içeren oyunlara kesinlikle yer vermeyin. Sizden habersiz TV ve diğer teknolojik araçlarla geçirdiği süreleri izleyin. İçeriğini bilmediğiniz sitelere girmemesi için gerekli önlemleri alın, bir filtre programı kullanmanız önleyici olabilir.

Çocuklarınızla beraber kitap okuyun

Yaz tatilinde kitap okumak tatili verimli geçirmede en etkili faaliyetlerin başında gelir. Ailece kitap okumak verimliliği artırır, çocuğun öğrenmesinde, yeni bilgiler edinmesinde yetişkinle birlikte okunan kitapların katkısı büyüktür.

Çocuğunuzla mutfak faaliyetleri planlayın

Küçük çocukların zevk alarak yaptıkları etkinlikler arasında mutfaktaki araçlarla oynamak önemli yer tutar. Mutfak faaliyetlerinizi çocuğunuzla yemek pişirme etkinliğine dönüştürebilirsiniz. Yiyecek çeşitleri ve yararlarını konuşarak öğün planlaması yapabilir, pişirme sürecini zevkli ve eğlenceli bir etkinlik haline getirebilirsiniz. Aynı besin maddelerinden ne gibi farklı yiyecekler yapılabileceğini düşünmesini isteyebilirsiniz. Beraberce pişirdiğiniz yemeği sofraya getirmeden farklı sunum şekillerini tartışabilirsiniz.

Evde sanat etkinlikleri

Yaz tatilinde çocukların zevkle yaptıkları sanat etkinliklerinin temel amacı çocukların algısal, duyusal, estetik anlayış ve yaratıcılıkla ilgili becerilerini geliştirmektir. Bunun için masa başı boyama, kesme yapıştırma, yoğurma, şekil oluşturma faaliyetleri yanında serbest resim çalışmaları önemli yer tutar.