Gazete Vatan Logo

Çocuklar duymasın!

Meclis’teki 23 Nisan oturumuna siyasi gerilimin gölgesi düştü.

Meclis’teki 23 Nisan oturumunda liderler siyasi mesajlar verince, vekiller sataşma gerekçesiyle sık sık söz istedi. Atışmalar nedeniyle ortalık gerilince Meclis Başkanı Çiçek devreye girdi...

Siyasetteki gerilim, TBMM Genel Kurulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan özel oturuma da damgasını vurdu. Liderlerin konuşmalarında yönelik sert mesajlar dikkat çekerken, ilk kez bir özel oturumda parti kurmayları “sataşma” gerekçesiyle söz alarak, rakip lideri eliştirdi.

TBMM Genel Kurulu dün saat 14.00’da Meclis Başkanı Cemil Çicek başkanlığında toplandı. Kürsüye ilk olarak Başbakan Erdoğan çıktı. Erdoğan’ın konuşmasında geçen “Muhalefet partileri dış odaklarla işbirliği yaptı” sözleri üzerine TBMM özel oturumunda bir ilk yaşandı. Önce CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ayağa kalkarak Başbakan’ın bu sözlerine itiraz ettiğini söyledi. Altay, “Her vesileyle milli iradeye saygıdan bahsedip sonra milli iradenin yansıması olan bu Meclis’te muhalefet partilerini dış odaklarla işbirliği yaptığı ithamında bulunmayı kendisine ve günün anlamına yakıştıramadım” dedi. Bu sırada AKP sıralarından Genel Başkanın konuşsun” çıkışı yapıldı.

‘Önce aynaya baksın’

Bunun üzerine TBMM Başkanı Çiçek’ten özel oturum yapıldığı uyarısı geldi. Kılıçdaroğlu’nun, isim vermeden Erdoğan’ı milli egemenliğe saygısızlıkla suçladığı konuşmasının ardından ise bu kez AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ayağa fırladı. Aydın, “Dikta rejiminden söz edenler önce dönüp aynaya kendilerine baksınlar” dedi.

Bu sözler üzerine Genel Kurul’da tansiyon yükseldi. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan’ın “muhalefet partileri” diyerek hedef belirttiğini, ancak CHP Genel Başkanı’nın parti ismi zikretmeden genel değerlendirmede bulunduğunu vurgulayarak, AK Partili Aydın’a “Siz diktayı biz kurduk diye mi üzerinize alındınız?” diye sordu Bunun üzerine Çiçek bir kez daha devreye girmek zorunda kaldı.

Özel oturumda milletvekilleri sadece kendi Genel Başkanlarının konuşmalarını ayakta alkışladı. Hiçbir lider bir başka parti grubundan alkış alamazken, Cumhurbaşkanı Gül’ün de hiçbir konuşmayı alkışlamadığı görüldü. Başbakan Erdoğan ise özel oturum sırasında sık sık yanında oturan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile sohbet etti.

Kılç ve Özel katılmadı

Özel oturumu aralarında ABD Büyükelçisi Francis Ricciardione olmak üzere çok sayıda yabancı misyon temsilcisi izledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in dışında tüm kuvvet komutanları localarda oturumu takip etti. Türkmenistan’da bulunan Orgeneral Özel’i Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar vekaleten temsil etti. Her yıl Meclis’in açılış ve kuruluş törenlerine katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın bu yıl olmaması ise dikkat çekti. Yargıtay, Sayıştay ve Danıştay Başkanları ise localarından 23 Nisan özel oturumunu izledi.

KİM NE DEDİ?

Erdoğan: Siyasi partiler dış odaklarla ittifak yaptı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Meclis’teki konuşmasında şu mesajları verdi: “Meclis’i yok saymaya, zayıflatmaya yönelik girişimler artık sadece silahlı darbe girişimleriyle olmuyor. Sosyal medyanın kötü niyetlilerin elinde milli iradeye saldırı aracı olabileceğini gördük. İllegal yoldan elde edilmiş ses kayıtlarının, ses montajlarının, insanların mahremine girmek ve gözetlemek suretiyle oluşturulmuş şantaj görüntülerinin TBMM’yi nasıl hedef aldığını gördük. Ne acıdır ki siyasi partilerin Türkiye dışından odaklarla işbirliği ve ittifak yaptıklarına, TBMM’ye tarihleri boyunca defalarca yaptıkları gibi bir kez daha kastettiklerine şahit olduk. 23 Nisan 1920’nin öncesinde ve sonrasında yaşanmayanlar, işte şu son birkaç ay içinde yaşandı. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Genelkurmay Başkanı, bakanları hedef alındı.”

‘Demokrasi sandığa hapsedilemez’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’deki 23 Nisan özel oturumundaki konuşmasında demokrasi vurgusu yaptı: “Ulusal egemenlik çoğulcu bir rejim, temsilde adalet ve hukukun üstünlüğü meselesidir. Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu, yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildikleri bir sistem çoğulcu değildir. ‘Sandıktan çıktım, ne istersem yaparım’ anlayışı ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz çünkü ulusal egemenlik en son ferdine kadar bütün ulusundur. Sayısal çoğunluk egemenlik olarak anlanamaz.”

23 Nisan’ı Berkin Elvan’a adadı

Kılıçdaroğlu, “Bu yıl grubum adına 23 Nisan’nı temel hak ve özgürlükleri için canlarını feda eden gençlerimizin ve bir sabah evinden çıkarak Türkiye halkının kalbine gömülen Berkin Elvan’ın güzel anısına adıyorum” dedi.

‘İlk Meclis’te etnik koalisyon değildi’

MHP lideri Devlet Bahçeli ,unları söyledi: “Biz İlk Meclis’e bakınca etnik koalisyonu, 36’nın birde buluşmasını değil, Türk milletini görüyoruz, onun yüksek haslet ve emanetlerini fark ediyoruz. İlk Meclis’e bakınca mecburen bir araya gelmiş, yerel aidiyetleri değil, Türk milletinin bekası için kefene sarılan gerçek istiklal kahramanlarını görüyoruz.”

‘Diyalog müzakereye dönüştürülmeli’

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan özetle şunları söyledi: “Kürt sorununda çözüm imkanları her zamankinden çok daha fazladır. Sayın Öcalan’la başlatılan diyalog süreci artık müzakereye dönüştürülmeli ve demokratik siyasal çözüm adımları zaman kaybetmeden atılmalıdır. Demokratik çözüm süreci yasal bir statü ve çerçeveye kavuşturulmalıdır. ”

Haberin Devamı