Gazete Vatan Logo

Çocuk yetiştirirken bunlara dikkat!

Anne ve babaların çocuk yetiştirirken dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bunlara dikkat ederek çocuğunuzun daha özgüvenli ve güçlü hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuk yetiştiren anne ve babalar nelere dikkat etmeli? Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken yapmaması gerekenler neler?

Çocuk yetiştirmek anne ve babaların en önemli sorumluluklarının başında geliyor. Bu sorumluluk beraberinde kaygı, yetersiz kalma ve suçlululuk gibi hislerle ebeveynleri huzursuz ediyor. Anne ve babaların çocuk yetiştirirken dikkat etmesi gereken birkaç basit püf noktası var:

- Çocuklarınıza duygularınızı göstermekten çekinmeyin: Çocuklar uzun bir süre aile bireylerini rol model olarak alıyor ve aile içinde ne görüyorsa benzer davranışları uyguluyor. Çocuklarınızın bir duyguyu veya bir davranışı öğrenmesini istiyorsanız aynısını önce siz uygulayın. Örneğin, herhangi bir olay hakkında olumlu düşünmesini istiyorsanız, siz de aynı bakış açısına sahip olmaya dikkat edin. Eğer çocuğunuzu olumlu düşünmeye yönlendiriyor ancak kendi ifadeleriniz çocuğunuzda kaygı ve endişe uyandırıyorsa ondan beklediğiniz duygu durumunu ve davranışları göremeyeceksiniz. Bu yüzden çocuğunuza karşı duygularınız ve hissettikleriniz konusunda açık olun.

- Çocukların güven duygusunu kazanmalarına imkan verin: Çocuğunuza sürekli güvenli ve güçlü olmaları yönünde telkinde bulunabilirsiniz. Bu çoğu ebeveynin bildiği ve uyguladığı bir yöntem. Ancak daha etkili olan güven duygusunu kendilerinin kazanmasına imkan tanımak. Bu yönde onları teşvik etmek. Bu daha özgüvenli ve daha güçlü hissetmelerine neden olacak. Örneğin, çekindiği bir iş karşısında "korkma" demek yerine "korkuyorsun biliyorum ama yapacağından eminsin" şeklinde cesaretlendirmek, sorumlukuk duygusunu ve özgüveni artıracak.

Haberin Devamı

- Hatalar bazen ne iyi öğretmenlerdir: Çocuğunuzun hata yapmasından korkmayın. Onların hata yapmasını engellemek, bazen öğrenmesi gereken tecrübelerden eksik kalmasına neden olacak. Kontrolünüz dahilinde, ufak tefek bazı hataları yapmasına izin verin. Eğer yaptıkları hataların nedenlerini kavrayabilirlerse hem daha dikkatli ve sorumluluk sahibi olacak, hem de ileride yaşayacakları karmaşık durumlarla baş edebilmek için çözüm yolları geliştirmeyi öğrenecekler.

- Acıyla mücadele etmeyi öğretin: Çocuğunuzun ileride daha güçlü bireyler haline gelmesini istiyorsanız bazı duygusal acılarla baş etmesine yardımcı olun. Duygusal acılar ve onlarla mücadele etmeyi öğrenmenin ve bunlar karşısında çözüm yolları üretebilmenin, en değerli hayat derslerinden biri olacağını unutmayın.

Haberin Devamı

- Başka ebeveynler ile kendinizi kıyaslamayın: Her anne ve babanın çocuklarıyla kurduğu iletişimin ve çocuk yetiştirme biçimlerinin farklı olduğunu unutmayın. Bir başka anne veya baba ile kendinizi kıyaslamak yerine kendinizi geliştirmeye ve öğrenmeye devam edin. Çocuğunuzla birlikte her gün yeni bir tecrübe edinecek ve farklı bakış açıları kazanacaksınız.

- Ceza veren değil, disiplini sağlayan olun: Ceza ve disiplin aynı şey değildir. Bir olay karşısında çocuğunuza vereceğiniz ceza onları sadece o an için etkiler ve cezalar genellikle çocuklar için caydırıcı olmaz. Ancak belli bir davranış biçimini disiplin kuralları dahilinde benimsemesine yardımcı olursanız ceza uygulamaktan daha etkili bir sonuç alırsınız.

Çocuk yetiştirirken bunları yapmayın!

Haberin Devamı

- Çocuğunuza karşı emir verici ifadeler kullanmaktan kaçının

- Ne sorarsa sorsun, mutlaka cevap verin

- Yalan söylemeyin

- Çocuklarınız arasında ayrım ve kıyaslama yapmayın

- Hayır demeyi bilin ve öğretin

- Çocuğunuza karşı tutarsız davranmayın

Zeynep BALİÇ