Gazete Vatan Logo

Çocuk savaşçılar hafıza kartında!

YPG/PKK’nın savaştırdığı çocuklara ait görüntüler, Afrin’de ele geçirilen fotoğraf makinelerinin hafıza kartlarıyla belgelendi

Çocuk savaşçılar hafıza kartında!

Zeytin Dalı Harekatı’nın hazırlık aşamasında paniğe kapılan YPG/PKK, çocukları zorla “silah altına alma” eylemlerini artırmıştı. Bölgede ele geçirilen dokümanlar, terör örgütünün kirli yüzünü ortaya çıkardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından da daha önce defalarca gündeme getirilen YPG/PKK’nın savaştırdığı çocuklar, bu kez kendi çektikleri fotoğraflarla belgelendi. Afrin’de etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerilerinde ve barınma yerlerinde ele geçirilen fotoğraf makinelerinden çıkan hafıza kartları ile dokümanlar, terör örgütünün küçük yaştaki çocuklara verdiği silah eğitimlerini ve dağdaki yaşamlarını ortaya koyuyor.

Savaş suçu işliyorlar

Dünyanın görmezden geldiği “çocuk savaşçılar” konusu insan hakları örgütleri tarafından da belgelenerek zaman zaman kamuoyunun dikkatine sunuluyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gibi kuruluşlar, PYD/PKK’nın çocukları savaştırarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini kayda almıştı. YPG’nin 15 yaşından küçük çocukları silah altına aldığını belgeleyen Uluslararası Af Örgütü, bunun savaş suçu olduğunu duyurdu. BM Roma Statüsü’nün ‘Savaş Suçları’nı tanımlayan 8. maddesinde de, “15 yaşından küçük çocukların ulusal silahlı kuvvetlere çağırılması, askere alınması veya çatışmalarda aktif olarak kullanılması” savaş suçu olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Silah değil kalem tutmalılar

Ele geçirilen fotoğraflar ve dokümanlarda, yaşları 13 ile 17 arasında olduğu tahmin edilen çocuklara ait görüntüler bulunuyor. Okul sıralarında kalem tutma yaşındaki çocukların, Kalaşnikofları havaya kaldırdıkları ve nişan almış vaziyette silahlı eğitime tabi tutuldukları fotoğraflarda yer alıyor.