Gazete Vatan Logo
Magazin Çocuk dostu şehirler projesi

Çocuk dostu şehirler projesi

IKEA Pazarlama Direktörü Senem Sadıklar, İsveçli dünyaca ünlü mobilya markasının Türkiye’de geçirdiği 10 yıllık serüveni ve markanın gelecek planlarını anlattı...

Türkiye’de 10 yıldır bulunan İKEA Türk insanını mobilya ve tasarımla nasıl buluşturdu?

Türkiye’de bu yıl 10’uncu yaşını kutlayacak. Dünya genelinde franchise sistemiyle mağaza açıyoruz. Sunduğumuz yeni tasarım anlayışıyla, zaman içinde ev dekorasyonuna ilgi arttı. Küçük metrekarelere yönelik yaratıcı dekorasyon çözümleriyle, ev yaşamının nasıl keyifli hale geleceğini gösterdik ve insanları demokratik tasarımla tanıştırdık. Ayrıca, dünyada sadece 2 ülkede örneği bulunan alternatif satış modelini, bu yıl ilkbaharda Bodrum’da açtığımız Sipariş ve Teslim Noktası’yla Türkiye’de de uygulamaya başladık. Bodrumlular, IKEA Sipariş ve Teslim Noktası’na gelerek; 400 m2 alanda sergilenen yaklaşık 2 bin ürünün yanı sıra, web sitesi, katalog ve mağazalarımızda satılan 9 bini aşkın mobilya ve ev aksesuvarını sipariş edebiliyor. IKEA Türkiye olarak, insanların alışkanlık, beklenti ve ihtiyaçlarını her geçen gün daha iyi anlamaya, onlara güzel tasarımlı, kullanışlı, kaliteli ve ulaşılabilir ürünler sunmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Demokratik tasarım nedir? Bunu daha iyi anlayabilmemiz için ürünlerden örnek verebilir misiniz?

Çok amaçlı ve yerden tasarruf sağlayan, tepsileri üst üste konularak depolama alanına sahip bir masa gibi kullanılabilen IKEA PS 2014 çekmeceli sehpa; yüksek arkalıklı, baş ve boyun bölgesine destek sağlayan Tidafors kanepe; üst üste konulabilen Urban sandalye; sehpa, lamba ve dergi bölmeleriyle 3 fonksiyona sahip IKEA PS 2014 sehpa; kendi enerjisini üretebilen ve pil gerektirmeyen el feneri; oyuncak kutusu olarak tasarlanan ancak çevreye duyarlı bir yaklaşımla çöp ayrıştırmak için de kullanılabilen raf sistemi, demokratik tasarım anlayışımızı yansıtan önemli ürünler arasında yer alıyor. Listeye; havlu rayları, akıllı dolaplar, uzayabilen karyola, telefon şarj edebilen sehpa, tabureli lamba, askılı duvar rafı, minik aynalı dolap, sarkıt lamba, duvar rayı ve aç-kapa mini ofis gibi ürünlerimizi de ekleyebiliriz. Tüm bu ürünler, günlük ihtiyaçlardan yola çıkarak, evde yaşamı kolaylaştırmak amacıyla her zevke ve her bütçeye uygun olarak tasarlanıyor.

Haberin Devamı

Kataloğu’nuzun bu yılki teması nedir?

Bu sene, evlerdeki en özel iki mekâna, güne başlanan ve günün noktalandığı yatak odaları ile banyolara odaklanıyor. Güne başlarken ve bitirirken uğranan ilk ve son durakların kullanışlı ve düzenli olması, yaşam kalitesini artırıyor. Yeni katalogda; evin en özel, aynı zamanda en fazla paylaşılan mekânları, insanın dinlenip rahatlayacağı ve yeniden enerji depolayacağı alanlara ihtiyaç duyması fikriyle, yaşamı daha kolay ve güzel kılacak yüzlerce ürün sunuluyor. Dar alanlar için akıllı çözümler, dekorasyonda kişiselleşme, çokfonksiyonluluk ve sürdürülebilirlik ise bu tema altında öne çıkan trendler...

Bu yıl IKEA’da hangi yeni ürün ve ürün gruplarını göreceğiz?

Sene boyunca belirli dönemlerde, evin her köşesi için farklı stil ve fonksiyonlara sahip pek çok yeni ürünle, mağazalarımızda canlılık yaratıyoruz. Kısa bir süre önce, Metod adında yeni ve kullanışlı mutfak serisini satışa çıkardık. Yıllar içinde mutfaklarda günlük hayat çok değişti ve yeni serimiz modüler tasarımıyla tüm ihtiyaçlara cevap veriyor. Mutfağın şeklinden ya da boyutundan bağımsız, size özgü çözümler yaratmanıza imkân tanıyor.

Haberin Devamı

Geleneksel İsveç stilini yansıtan, klasik çizgileri ve rahatlığı buluşturan Stocksund kanepeler; doğadan ve İsveç folklöründen ilham alan motiflerle süslü yatak odası tekstil ürünleri; tasarımı ve desenleriyle el işçiliği zarafetini yansıtan sofra ürünleri; Klimpen gibi vintage görünümlü ya da Hilver gibi modern stilde çalışma odası mobilyaları; rustik mutfak rafları; yaratıcılıkta sınır tanımayanların bölümü Kağıt Dünyası’na eklenen yeni ürünler, bunlardan bazıları...Her zamanki gibi, modern tarzda döşenmiş evlere ve evin genç üyelerine yönelik, eğlenceli, eğitici yeni ürünlerimiz de bulunuyor.

UNICEF ile ortak olarak tüm Türkiye’de çocuk alanları yaratılacak

IKEA’nın “çocuk dostu” duruşu paralelinde, UNICEF Türkiye ile “Çocuk Dostu Şehirler” projesini hayata geçiriyoruz. Projeyle, çocukların ihtiyaç ve beklentilerine uygun yaşam alanları yaratılmasına desteği amaçlıyoruz. Proje kapsamında, çocukların ihtiyaçları gözetilerek Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden saptanan illerde; yetişkin, ergen, hizmet sağlayıcı ve çocuklardan oluşan gruplarla anket yapılıyor.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçları analiz edilerek, eğitimler başlatılıyor. Daha sonra saptanan öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda kütüphane, oyun alanı, erken çocukluk merkezi ya da çocuk meclisi gibi alanların yapımına geçilmesi hedefleniyor.

Halen devam eden proje kapsamında 7 belediyeyle çalışmaya başladık, 2014 sonuna kadar ise 10 belediyeye ulaşmayı hedefliyoruz.