Gazete Vatan Logo

Çocuğunuzu anlıyor musunuz?

Çocuklar için sevmek ve sevilmek en önemli ihtiyaçların başında geliyor. Ancak çocuk için bir diğer önemli ihtiyaç da anlaşılmak. Çocuğun olumlu bir gelişim göstermesi için anne ve babaların çocukları doğru anlaması gerekiyor. Peki siz çocuğunuzu doğru anlıyor musunuz?

Çocuğunuzu anlıyor musunuz?

Çocuklar dünyaya geldiği andan itibaren belli başlı ihtiyaçları oluyor. Bebeklik döneminde sevilmek, karınlarının doyması ve yeterli uyku gibi çok temel ihtiyaçlar büyümelerine yardımcı olurken, yaş ilerledikçe tüm bu temel ihtiyaçların yanı sıra başka önemli gereksinimler de gündeme geliyor.

Anlaşılmak ve saygı duyulmak
Birey olduğunu hissetmeye başladığı andan itibaren çocuklar anne ve babalarından daha fazlasını bekliyor. Çocuğunuza olan sevgi ve bunu gösteriş biçiminiz, bunun yanı sıra çocuğunuza gösterdiğiniz ilgi onların sevildiklerini hissetmelerine ve mutlu olmalarına yardımcı oluyor. Ancak çocuklar koşulsuz sevilmek istiyor. Örneğin bir hata yaptıkları zaman sergilediğiniz davranış biçimi onları oldukça etkiliyor. Bazen çocuklar sadece anne ve babaların tepkilerini ölçmek veya ilgi çekmek amacıyla da bazı hataları bilerek yapıyor. Bu tür durumların önüne geçmek için çocuğunuzu gerçekten anlamaya çalışın. Bir hata veya yanlış yaptığı zaman bunu sürekli yüzüne vurmak veya kırıcı kelimelerle azarlamak yerine, hatasının doğurabileceği sonuçları açıklayın. Gerçekten anlamalarına yardımcı olun.

Haberin Devamı

Hata yapmak bazen en önemli öğretmendir
Çocukların ciddi sonuçlara neden olmaması şartıyla ufak tefek hatalar yapmasına izin vererek, yanlış yaptıkları zaman bunun sonuçlarının getireceği sorumlulukları üstlenmeyi ve daha dikkatli olmayı öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Hata veya yanlışlar yüzünden sizin onlara olan ilginizden ve sevginizden şüphe duymalarına izin vermeyin.

Övgünüzü gizlemeyin
Çocuğunuzun yaptığı işlerde mutlaka ona destek olun. Örneğin resim dersinde başarılıysa, yaptığı resimlere hak ettiği değeri verin ve övgünüzü gösterin. Bu öz saygısını ve özgüvenini geliştirmeye de oldukça yardımcı olacak. Eğer başarısız olduysa inancını geri kazanması için de onu destekleyin. "Üzülme, bir dahakine daha iyisini yaparsın" gibi bir cümle hem
çocuğunuzu teşvik eder hem de başarısız olduğu konulara karşı farklı bir bakış açısı geliştirmesine yardımcı olur.

Bunun yanı sıra uzmanlar özellikle çocuğunuzu varsa kardeşleri veya arkadaşlarıyla kıyaslamamanız gerektiği üzerinde duruyor. Kıyaslama çocuğun yetersiz hissetmesine ve özgüvenini yitirmesine neden olacak.

Haberin Devamı

Çocuğunuza karşı her ifadenize dikkat etmeniz ve onların gerçek duygularını anlayıp ona göre hareket etmeniz çocuğunuzun olumlu gelişimi ve daha mutlu bir birey haline gelmesi için oldukça önemli. Bu yüzden ne olursa olsun öncelikle çocuğunuzu anlamaya özen gösterin.

[[HD_2539425]]