Gazete Vatan Logo

Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa bunları yapın

Çocukların sabah uyandıklarında okula gitmek istememelerinin pek çok nedeni olabilir. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini inceledik.

Çocuğunuz uyandığında okula gitmek istemiyor, ağlama krizlerine giriyor ve öfkeleniyor olabilir. Kısa bir süre okula gitmedikten sonra geri dönüşler zor olabileceği gibi, okul içerisindeki pek çok değişken de buna neden oluyor olabilir. Ancak çocuğunuzu okula gitmeye ikna edip bir süre orada vakit geçirmesini sağladıktan sonra, kendisi de evde kalmaktansa okula gitmeyi tercih edecek.

Hastalık numaraları, ağlama krizleri ya da pijamaları çıkartmayı reddetmek, çok yaygın protesto şekilleri. Bağımsızlık ve kendini kanıtlama ihtiyacının bir çıktısı olarak verdiği bu tepkiler, bazen de anksiyete (stres) kaynaklı olabiliyor. Nedeni ne olursa olsun, bu durumla başa çıkmak için deneyebileceğiniz pek çok şey var.

Korkularını anlamak en önemlisi

Biz anasınıfını ya da ilkokulu basit eğitim verilen kurumlar olarak görsek de çocuklar için bunlar çok şey ifade ediyor. Dersleri takip etmek ve yeni şeyler öğrenmek için efor sarfetmek, çocuğunuzda büyük bir stres hissi yaratabiliyor. Bu stres yerine sizin hazırladığınız kahvaltıyı ve tüm gün sizinle zaman geçirmeyi tercih etmesi normal. Çocuklar beş yaşlarından itibaren başlarına gelebilecek ya da yaşayabilecekleri şeylerin korkusunu hissetmeye başlar. Bu korkular da hem kendini hem de çevresini korumak için evde kalmak istemelerine neden olur. Okulda karşılaşabileceği sorunlar, başınıza bir şey gelmesi kaygısı ve daha pek çok korku faktörü, onu evde tutar.

Haberin Devamı

Eğlenceyi azaltın

Evde olmadığında kaçıracağını hissettiği şeylerin sayısını azaltın. Okula gitmeyip evde kalmak istediğinde evin sıkıcı bir yer olduğunu hissettirebilirsiniz. Okula gitmeyi evde kalmaya göre tercih edilebilir kılmak, bir yandan zor ama bir yandan da kolay bir iş. Televizyon ya da bilgisayar kullanımını sınırlandırmak buna bir örnek olabilir.

Meseleyi açıklığa kavuşturun

Karnının ağrıdığını söyleyerek okula gitmek istemediğinde "Benim de bazen işe geç kalacağımı düşündüğümde karnım ağrıyor. Ama hemen işe yetiştiğimi hayal ederek rahatlamayı başarıyorum. Senin okulla ilgili korkuların neler?" diyerek sorunun açığa çıkmasını sağlayın. Belki arkadaşlarıyla yaşadığı bir problem, belki öğretmeniyle iletişimini zorlaştıran bir şey ya da iki gün önce yaşadığı bir "Rezil oldum" hissi buna neden oluyor olabilir.

Haberin Devamı

Andaç ÜZEL