Gazete Vatan Logo

Çocuğunuz için ‘iyi lise’yi uzmanınız belirlesin

Çocuğunuz için ‘iyi lise’yi uzmanınız belirlesin

Özel ve yabancı liselerde kesin kayıtlar bugün başlıyor. Vatan eğitim uzmanı Sadık Gültekin her öğrencinin yeteneğinin farklı olduğuna dikkati çekerek “Çocuğunuz için iyi lise kadar ‘ona uygun lise’ de önemli” uyarısında bulundu.

Özel ve yabancı liselerin 27 Haziran’da başlayan ön kayıtları sona erdi. Ön kayıtlar süresince açıklanan kontenjanların çok üzerinde başvuru sayısına ulaşıldı. Okullara kesin kayıt yaptırma hakkı kazanan son öğrencilerin puanları, açıklanan taban puanların 20 ila 60 puan üzerine çıktı. Özel yabancı okullarda bugünden itibaren 14 Temmuz’a kadar kayıtları alınacak. 15 Temmuz ile 25 Temmuz arasında ise resmi kayıtlar başlayacak. Bu süreçte aileleri zorlu bir tercih dönemi bekliyor.

İyi lise hangisidir?

VATAN Eğitim uzmanı Sadık Gültekin kayıt yaptırmayı planlayan ailelere nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı:

-Özel okula kaydını yaptıran öğrenci devlet okullarından herhangi bir tercih yapamıyor. Bu yüzden öncelikle devlet okulu mu yoksa özel okul mu kararını vermemiz gerekir.

Haberin Devamı

-Özel okulu tercih edeceksek Türk özel okulu mu yabancı özel okulu mu? Genel anlamda özel okulları tercih ettiğimizde işin içine maddiyat da girecektir. Bu durum ailenin maddi durumunu da ilgilendirdiği için doğru tercih yapılmalıdır.

-Okul seçerken amaç, öğrencinin bir üst kademeye iyi hazırlanmasıdır. İyi lise iyi üniversite anlamına geliyor mu diye düşünmeliyiz. İyi lise dediğimiz zaman olayı üniversite sınavındaki başarıya endekslememeliyiz

-Öyle bir okul seçmeliyiz ki çocuğu hem hayata hazırlamalı hem de sınava hazırlamalı. Bütün dikkatimizi sınav hazırlığına vermemeliyiz. Her çocuğun yeteneği, ilgisi başarısı, hayattan beklentisi ve mutlu olduğu şeyler birbirinden farklıdır. Bu noktada çocuğumuzu çok iyi tanımalıyız.

-Kişisel isteklerimizi çocuk üzerinden gerçekleştirmeye çalışmak yapabileceğimiz en büyük hataların başında gelir. Dolayısıyla uzmanlardan ve eğitimcilerden görüş alarak, çocuğun yeteneklerine ve ilgilerine uygun olarak çocuğun mutlu olabileceği bir seçim yapmamız gerekir.

Haberin Devamı

-Okulun uzaklığı yada yakınlığı son derece önemli bir kriterdir. Çünkü kısa süreli bir olay değildir. Öğrencinin kendine zaman ayırabilmesi, dinlenmiş bir şekilde okula gidebilmesi, yaptığı şeyden mutluluk duyabilmesi için bu kriteri göz önünde bulundurmalıyız.