Gazete Vatan Logo

Çocuğunuz dikkat çekmek istiyor olabilir!

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’ne konuk olan Psikolog Elçin Demiroğlu, ‘çocuklarda görülen davranış bozuklarını ve bu bozuklukların iyileştirilme sürecinde ebeveynlere düşen görevleri’ katılımcılarla paylaştı.

İBB Kadın ve Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri ve Küçükçekmece Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği söyleşiye, Küçükçekmeceli ebeveynler yoğun ilgi gösterdi.

‘HER OLUMSUZ DAVRANIŞIN BİR SEBEBİ VAR’

Çocuklarda görülen her olumsuz davranışın bir amacı olduğunu ifade eden Psikolog Elçin Demiroğlu, bu amaçları; ilgi çekmek, güçlü hissetmek, intikam almak ve yetersizlik duygusu olarak sıraladı.

‘Çocuğunuzun olumsuz davranışı karşısında kendinizi onu saatlerce ikna ederken buluyorsanız, yada ona kızıyorsanız, çocuğunuz amacına ulaşmış demektir.’ diyerek ilgi çekmek isteyen çocuğu tarif eden Demiroğlu, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu: ‘ Özellikle çalışan anne babalar, çocuğunuza uzun saatler ayırmak zorunda değilsiniz. Ama ilginizin onun üstünde olduğunu hissettirmeniz için ona küçük bir görev verebilirsiniz. Ya da öperek, başını okşayarak, onunla ilgilendiğinizi belli edebilirsiniz.’

Haberin Devamı

‘ÇOCUĞUNUZA KARŞI TEK SESLİ OLUN’

Güç peşinde koşan çocuğun önemli biri olmak istediğine dikkat çeken Elçin Demiroğlu, anne ve babaların bu çocuk karşısında tek seslilik oluşturması gerektiğini söyleyerek, ‘ Çocuğa anne tepki gösterirken, baba şımartırsa ve karşısında güçlü bir duruş sergilenmezse, çocuk güç peşinde koşmak isteyecektir. Böyle bir durumda çocuğunuz sizinle tartışırken, çatışma talebine hayır deyin. Tartışmaya mola verin. Çünkü hiçbir mesele sorun anında çözülmez. Bunu ona uygun bir dille anlatın ‘diye konuştu.

‘İYİ OLDUĞU ALANLARI KEŞFEDİN’

Demiroğlu, çocukların sürekli eleştirilmesinin onlarda yetersizlik duygusuna sebep olduğunu da ifade ettiği konuşmasında, ebeveynlere çocuklarının iyi olduğu alanları keşfetmelerini ve o alanlarda çocuklarını beslemelerini tavsiye etti.