Gazete Vatan Logo

Çocuğu doğdu göremedi; öldüğünde de gidemedi

Yüzbaşı Yusuf Kenan, Çanakkale’de şehit olan binlerce isimsiz kahramandan biriydi.

Çocuğu doğdu göremedi; öldüğünde de gidemedi

İlk defa Trablusgarp Savaşı (1911-1912) sırasında Çanakkale Boğazı’nın savunmasında bulundu. İkinci kez Balkan Savaşları nedeniyle (1912-1913) nedeniyle Gelibolu’da görev yaptı ve üçüncü olarak da Birinci Dünya Savaşı’nda şehit düştüğü güne kadar Gelibolu Yarımadası’nı müdafaa eden askerler arasında yer aldı. Birinci Dünya Savaşı’nda Gelibolu’ya tekrar gönderildiğinde, 1914 Ekim’i ile 25 Nisan 1915’te Gelibolu Kara Savaşları’nın başladığı gün İkiz Koyu’na çıkartma yapan kuvvetlere karşı savaşırken şehit düştü. Şehit olduğunda 34 yaşında olan Yüzbaşı Yusuf Kenan’ın arkasında eşi 27 yaşındaki eşi Zehra, 3 yaşındaki kızları Rüçhan ve 6 aylık bebekleri Müjgan kalmıştı. 25 Nisan 1915’de Kirte’de savaşırken şehit düşen kahraman askerin hayatı ve Çanakkale Savaşı’nın bilinmeyenleri 103 yıl sonra Yusuf Kenan belgeseli ile ortaya çıktı. Belgeselin kaynağı ise eşine yazdığı mektuplar. Her mektup bir dram her sayfası ise ayrı bir özlem.

Çekimleri 5 farklı ilde tamamlandı

Çekimleri Çanakkale, İstanbul, Mersin, Ankara ve İzmit’te gerçekleşen belgesel Çanakkale Kara Muharebelerinin başladığı 25 Nisan 1915 günü İkiz Koyu’na İngilizlerin yaptığı çıkarmayı ilk fark eden ve 250 kişilik birliğiyle 2 bin 500 kişilik düşman birliğini durduran 7.Bölük Komutanı Yüzbaşı Yusuf Kenan’ı konu ediniyor.

Haberin Devamı

Projenin yönetmenliğini üstlenen Mesut Gengeç, ‘Bizim kahramanlarımız genellikle isimsizdir’ derken, Yusuf Kenan belgeseliyle isimsiz bir kahramanı gün yüzüne çıktığını belirtti. Gengeç, belgesel ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: Yüzbaşı Yusuf Kenan sadece Çanakkale Savaşı’nda değil, aynı zamanda Trablusgarp ve Balkan Savaşları sırasında da Gelibolu’nun savunmasında görev alan bir asker. Zehra Hanım’la 1909’da evlenmişler. Dünyaya gelen ilk çocukları İhsan birkaç aylıkken ölüyor. Yüzbaşı Yusuf Kenan cephede bulunduğundan küçük yavrusunun ne doğumunda ne de ölümünde bulunabiliyor. Bu acı mektuplarına hep yansıyor. Ve yaptığı kahramanlıkla Seddülbahir savunmasının 32.5 saat sürmesini sağlayan, koskoca bir savaşın gidişatını değiştiren gizli bir kahraman o. Mezarı bile olmayan binlerce şehitten biri Yusuf Kenan. Eşine ve çocuklarına yazdığı o zarif mektuplar ister istemez insanı duygulandırıyor ve ‘Bu vatan kolay kurulmadı’ dedirtiyor.

Haberin Devamı