Gazete Vatan Logo

Coca-Cola ve Pepsi Chobani’nin peşinde

Sağlıklı yaşam trendine uygun ürünler üretmeye başlayan Coca-Cola ve Pepsi, yoğurtçu Chobani’ye talip. İki dev, Chobani’nin % 10-20 hissesi için görüşüyor. 3 milyar dolarlık bir alım konuşuluyor. Hisseleri satan yatırımcı ise geçen yıl Chobani’ye 750 milyon dolar yatıran TPG...

Coca-Cola ve Pepsi Chobani’nin peşinde

Coca Cola ve Pepsi geçen yıl ürünlerindeki kalori oranını azaltma konusunda anlaşmaya vardı. Coca-Cola, yeşil renkli ambalaja sahip yeni içeceğiyle görücüye çıktı. Coca-Cola Life isimli içecekte daha az şeker bulunuyor. Pepsi, yapay bir tatlandırıcı olan aspartam maddesini ABD pazarındaki diyet ürünlerinde kullanmayacağını açıkladı ve bu maddenin yer almadığı light ürünlerini pazara sundu. Sağlıklı yaşam trendlerini takip eden ve buna uygun ürünler geliştiren iki meşrubat devi, bir süredir yoğurt için de rekabet halinde. İki dev, ABD yoğurt pazarından en büyük payı alan 8 milyar dolarlık Chobani’ye talip. Piyasalarda gündeme gelen son bilgilere göre Pepsico ve Coca-Cola, Chobani’nin yüzde 10-20 arasındaki hissesini almak için görüşüyor.

TPG ile görüşülüyor

Borçlar dahil 3 milyar dolarlık bir alım için görüşmelerin sürdüğü belirtilirken iki şirketin görüştüğü yatırımcının ise geçen yıl Chobani’ye 750 milyon dolarlık yatırım yapan TPG olduğu ifade ediliyor. Chobani’nin bu alışverişten elde edeceği nakit girişiyle tedarik zinciri, dağıtım ve imalat merkezini geliştirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya, üniversite mezunu bile olmadan elde ettiği başarı hikayesiyle Harvard’da ders olarak okutulan bir işadamı. Ulukaya, yoğurt işine 100 bin dolar sermaye ile 2004 yılında girdi. Dışarıdan hiçbir yatırım almadan 1.2 milyar dolarlık ciroya ulaşan Chobani ile milyarderler arasına giren Ulukaya, geçen yıl TPG Capital’dan imtiyazlı hisse karşılığında 750 milyon dolar yatırım aldı. Yoğurt kralı olarak bilinen Ulukaya, hızla büyüyen Philadelphia merkezli gurme kahvecisi ‘La Colombe’nin (Beyaz Güvercin) çoğunluk hisselerini satın aldığını da açıkladı.