Gazete Vatan Logo

Cizre’de kiralar yüzde 100 zamlı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde çatışmalar sonrası ağır hasarlı 2 bin 700 binanın yıkımı sürüyor. Cizre'de kiralık ev kalmazken mevcut evlerdeki kira fiyatları yüzde 100 arttı.

Cizre’de kiralar yüzde 100 zamlı

Başvuruyu değerlendiren mahkeme üç evin yıkımıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şu ana kadar yüzlerce evin yıkıldığı Cizre’de kiralık ev kalmazken mevcut evlerdeki kira fiyatları yüzde 100 artış gösterdi. Operasyon öncesinde 250 lira olan evler şu anda 500 liraya kiracı buluyor.

Cizre’de yürütülen operasyon kapsamında 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı 2 Mart’ta kaldırılmıştı. 78 gün süren yasak sırasında şehirde yaşanan şiddetli çatışmalardan dolayı Cudi, Nur, Yafes mahallelerinde bulunan birçok bina hasar görünce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı hasar tespit komisyonu Cizre’de incelemelerde bulundu. İnceleme sonucunda 2 bin 700’ü ağır hasarlı olmak üzere binlerce binanın çatışmalardan etkilendiği ortaya çıktı. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla Cizre’nin Cudi, Sur, Dağkapı, Kale, Şah, Yafes, Alibey ve Nur mahallerinde bulunan birçok noktası riskli alan ilan edildi. Valilik kararıyla ağır hasarlı olduğu tespit edilen ev ve işyerlerinin yıkımına başlanırken, yıkıma itiraz eden bazı vatandaşlar durumu yargıya taşıdı.

Haberin Devamı

YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Evleri hakkında yıkım kararı verilen üç vatandaş 6 Haziran’da yürütmeyi durma talebiyle Mardin İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Başvuruyu değerlendiren mahkeme üç evin yıkımıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Cizre’de riskli alan ilan edilen mahallelerde kiralık ev kalmadığını ve bu yüzden insanların ağır hasarlı evlerde kaldığını söyleyen avukat Hüseyin Tül, “Biz ağır hasarlı evlerin yıkılmasına karşı değiliz. Ancak hafif ve orta hasarlı birçok ev için de yıkım kararı verilmiş. Bu evlerin yıkılması durumunda büyük mağduriyetler ortaya çıkacaktır. Yanlış hasar tespiti yapılan evlerin ilgili komisyon tarafından bir daha incelenmesini istiyoruz” dedi. Cizre’de kiralık ev fiyatlarında artış olduğunu söyleyen vatandaşlar da, “Cizre’de 2 binden fazla binanın yıkımına başladı. Şırnak ‘ta sokağa çıkma yasağı devam ettiği için Şırnak halkı Cizre’ye göç etti. Bu nedenle 250 lira olan ev kiraları 500 liraya çıktı. Kiralık ev bulamadığımız şu anda evimizin yıkılmasını istemiyoruz” diyor. (Hürriyet)

Haberin Devamı