Gazete Vatan Logo

Cizre’de evleri harabeye dönenler ne yapacaklarını bilmiyor

ŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde, gündüz saatlerinde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, halkın ilçeye dönüşü devam ediyor. Dönenler harabeye dönmüş evlerini görünce büyük üzüntü yaşarken, ne yapacaklarını bilmediklerini dile getiriyor.

Cizre’de evleri harabeye dönenler ne yapacaklarını bilmiyor

Şırnak Valiliği, Cizre İlçesi’nde 14 Aralık 2015 tarihinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK’lıların etkisiz hale getirilmesi için getirdiği sokağa çıkma yasağını, dünden itibaren 05.00- 19.30 saatleri arasında kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasının ardından ilçeden ayrılan vatandaşların evlerine dönüşleri de sürüyor. İlçe girişlerinde vatandaşların kimlik kontrolü yapılıp aranıyor.

İlçeye dönenler, enkaz halindeki evlerinde, molozlar arasında sağlam buldukları veya kullanılabilecek eşyaları kurtarmaya çalışıyor. Evleri kullanılamayacak hale gelenler büyük üzüntü yaşarken, ne yapacaklarını bilmediklerini dile getiriyor. Ev eşyası tahrip olan, büyük ve küçükbaş hayvanları telef olan çok sayıda aile, zararlarının tespit edilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda ne yapacağın bilmiyor. İlçede PKK’lıların patlayıcı tuzaklayıp barikat olarak kullandığı yüzlerce aracı da sahipleri kullanılmaz halde buldu.

Evleri ve araçları zarar görenler, zararlarının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizliğin giderilmesi amacıyla yetkililerden açıklama beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ

Operasyonlar sırasında Habur Gümrük Kapısı’nda bulunan Adli Tıp Kurumu’na götürülen ve tanınmayacak durumda olan cenazeler, burada yapılan otopsilerin ardından, Cizre’de mezarlıkta toprağa veriliyor.

Otopsisi yapılan ve kimliği tespit edilemeyen cenazeler, numaralandırılarak mezarlığına defnedildi. Cenazelerin kime ait olduğu, daha sonra başvuracak kayıp yakınlarıyla yapılacak DNA incelemesiyle belirlenecek.

Ayrıca, Cizre Belediyesi bünyesinde kayıpların tespit edilmesi amacıyla bir komisyon oluşturuldu. Çocukları kaybolan aileler bu komisyona çocuklarının kaybolduğuna ilişkin başvuru yapıyor. Yasakların kalktığı dünden itibaren insan hakları heyetleri başta olmak üzere çok sayıda heyet Cizre’ye gelerek incelemelerde bulunuyor.