Gazete Vatan Logo

City’s 1 yılını doldurmadan % 49’unu yabancıya sattı

Gülaylar Group, 150 milyon dolarlık yatırım yaptığı, yıllık 1 milyar dolar ciro beklediği City’s Nişantaşı alışveriş merkezinin yüzde 49’unu uluslararası bir yatırım bankasına sattı

Satışla ilgili gizlilik anlaşması yapıldığı için ortağının ismini açıklamayan grup, resmi açıklamayı en geç 2 ay içinde yapacağını bildirdi

Nişantaşı’nda 150 milyon dolara yapılan City’s Nişantaşı Alışveriş Merkezi’nin yüzde 49 hissesi uluslararası bir yatırım bankasına satıldı. Satışla ilgili işlem ve prosedürler devam ederken, iki grup arasında gizlilik anlaşması yapıldığı için yabancı yatırım bankasının ismi açıklanmıyor. Gizlilik anlaşması gereği satışla ilgili detaylı bilgi veremeyeceğini söyleyen City’s Nişantaşı’nın Genel Müdürü Kazım Çizmeci, “Uluslararası bir yatırım bankası yüzde 49 hissemizi aldı. Prosedürler devam ediyor. Aramızdaki gizlilik anlaşması gereği resmi açıklama 1-2 ay içinde yapılacak” dedi.

Ocak ayında açıldı

Bu ortaklığı sektörden çıkmak istedikleri için değil büyüdükleri için gerçekleştirdiklerini kaydeden Çizmeci, “Sektörden çıkma veya alışveriş merkezini gözden çıkarma, tamamını satma gibi bir düşüncemiz hiç olmadı, bundan sonra da olmaz. Biz yeni yatırımların planlarını yapıyoruz” diye konuştu.

Ocak ayında kapılarını ziyaretçilere açan City’s Nişantaşı, hafta içi 25 bin, hafta sonu 35 bin kişinin ziyaret etmesi hedefiyle yola çıktı. Alışveriş merkezinde aralarında Dolce&Gabbana, Ferre, Versace Jeans Couture, Class Roberto Cavalli, DKNY Jeans, John Galliano gibi dünya markalarının da yer aldığı 126 mağaza bulunuyor. Bu yıl 9 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen alışveriş merkezinin yıl sonu ciro hedefi ise 1 milyar dolar olarak belirlendi.

2 bin 200 kişinin istihdam edildiği City’s, bilgisayar kontrollü klima kullanıyor ve enerji tüketiminde yüzde 60’a yakın tasarruf sağlıyor. 8 milyon dolara mal olan ve merkezin dışına yerleştirilen dev LED ekran için Fashion TV ile anlaşıldı.

Doorman ve hostesi var

Merkezin en dikkat çekici yanlarından biri de otoparkı. Müşteriler, Vale Parking hizmeti verilen otoparka girdikleri andan itibaren plazma ekranlar, katlardaki doluluk oranını sayısal olarak belirterek, sürücülere uygun noktalar hakkında bilgi veriyor.

Türkiye’de ilk defa City’s Nişantaşı misafirlerini Teşvikiye Caddesi’nde özel doorman’ler karşılıyor. Citys’in restoran ve barların olduğu 4 ve 5’inci katlarına özel asansörle çıkılabiliyor. Kulenin içindeki exclusive asansör, misafirleri özel restoran katına, hostesler eşliğinde yönlendiriyor.

KAPANAN RESTORANLAR, AÇILAN DAVALARLA GÜNDEMDEN İNMEDİ

CITY’S Nişantaşı, açıldıktan sonra birçok tartışmayla gündemden inmedi. Önce küçük olduğu iddiasıyla eleştirildi. Ardından saati 10 YTL olan, 12-24 saat arasında 100 YTL’ye ulaşan otopark ücreti tartışıldı. Sonra mağazaların ’sinek avladığı, lüks restoranların İzzet Çapa’nın It’s a Joke’u dışında kapanma planları yaptığı iddia edildi. Daha sonra birçok büyük AVM gibi Nişantaşı City’s’in de yaz aylarında sıkıntı çeken markalarını mağdur etmemek için Temmuz ayından itibaren 5 ay süre için kiraları yüzde 25 indirme kararı aldığı, City’s’deki iki restoranı kapatan ve yaklaşık 2 milyon YTL’lik tazminat davası açan Levent Penso’dan sonra alışveriş merkezindeki, bir grup işletmecinin daha mahkemeye gitme kararı aldığı basına yansıdı.

Türk yapıyor yabancı satın alıyor

* Dünyanın en büyük yatırım şirketleri, Türkiye’de alışveriş merkezi almak için yarışıyor.

*Akmerkez’in yüzde 46.9’unu alarak 2005’te Türkiye’ye adım atan Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio, bugüne kadar 500 milyon dolara yakın bir yatırım yaparak Bahçeşehir, Teraspark, Adapazarı Ada, Ankara 365 ve Tekirdağ Tekira’nın hisselerini aldı.

*İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’ni 750 milyon dolara Kuwait Investment Authority fonunun sahip olduğu İngiliz şirketi St Martins Property aldı.

*Merrill Lynch GPI ile ortaklık kuran Krea Grup, Eskişehir’deki Neo Alışveriş Merkezi’ni satın aldı.

*İrlandalı Quinn, Prestige Group’a ait Bahçeşehir Prestige Mall’ı 55 milyon dolar ödeyerek bünyesine kattı.






Haberin Devamı