Gazete Vatan Logo

Çırılçıplak işkence yaptılar!

Endonezya'da yaşanan ve ortaya çıkan bu işkence görüntüleri, infiale yol açtı.

Çırılçıplak işkence yaptılar!

Endonezya'da ortaya çıkan işkence görüntüleri, infiale yol açtı. Görüntülerde, biri çırılçıplak soyulan iki adama, askeri üniformalı kişiler tarafından dakikalarca işkence ediliyor.

Tamamen çıplak, sırt üstü tozlu bir yol üzerine yatırılmış. Can cekişiyor, ağlıyor. Üzerinde de iki adam. Askeri üniformalar içinde. Ellerinde kor halindeki bir odun parçasıyla yerdeki adama işkence yapıyorlar. "Söyle silahları nereye koydun! silahların yerini göster bize!.." diyorlar. Biraz ileride başka bir adam, yere yatırılmış. Burnuna bıçak dayanmış, sürekli dayak yiyor. Aynı sorular ona da soruluyor.

Olayın yaşandığı yer Endonezya'ya bağlı Papua adası.


Olayın tam olarak kimler arasında yaşandığı belli değil. Ancak görüntülere yansıyan bir silah, Endonezya ordusunda kullanılanlara benziyor. Bu görüntü de işkencenin Endonezya güvenlik güçleri tarafından, Papualı bir ayrılıkçıya yapıldığı ihtimalini güçlendiriyor. Papua adasındaki ayrılıkçılar, 1965'ten beri Endonezya güçlerine karşı bağımsızlık savaşı veriyor. Yıllardır da çatışmaların yaşandığı bölgeye sivil toplum örgütlerinin ulaşmasında güçlükler yaşanıyor.

Endonezya hükümeti görüntüler için bir soruşturma başlattı. Ancak görüntüleri ele geçiren insan hakları savunucuları hükümetin tarafsız bir soruşturma yapacağından şüpheli. İşkencenin ordu veya hükümet bağlantısı bulunursa, halkın doğru bilgilendirilmeyeceği iddia ediliyor. İnsan hakları savunucuları, ülkedeki insan hakları ihlallerinin boyutunu endişe verici buluyor.

Haberin Devamı