Gazete Vatan Logo

Çipras para bulamayınca nakliye uçağına bindi

Yunanistan Başbakanı Çipras, bakanlık uçakları bakımda olduğu için Riga’daki AB liderleri zirvesine orduya ait nakliye uçağıyla gitti

Çipras para bulamayınca nakliye uçağına bindi

İflasın eşiğindeki Yunanistan’ın Başbakanı Aleksis Çipras, Letonya’nın başkenti Riga’ya nakliye uçağıyla gitmek zorunda kaldı. Yerel basında çıkan haberlere göre Çipras’ın, perşembe günü başlayan AB liderler toplantısına katılmak için Riga’ya gidişi sırasında ufak çaplı bir kriz yaşandı. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’na ait olan 3 adet VIP uçağı bakımda olduğundan Çipras uçak bulamadı. Yunan gazeteleri bakımdaki uçaklar için gereken yedek parçaların ödenek yetersizliğinden alınamadığını belirtirken başbakanlığın da Çipras için özel uçak kiralamayacak durumda olduğu vurgulandı.

Başbakanlığın talebi üzerine devreye Yunan Hava Kuvvetleri girdi. Çipras ve ekibi için derhal C-130 tipi bir nakliye uçağı tahsis edildi. Uçağın kargo bölümüne Çipras ve danışmanları için koltuklar yerleştirildi.

Onlar güvenlik için

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve selefi John Kerry de, geçtiğimiz yıllarda Irak ve bölge ülkelerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde güvenlik gerekçesiyle C-130’ların kargo bölümünde seyahat etmişlerdi.

Haberin Devamı

Liderlerin kravat baskısı sürüyor

Başbakan Çipras’ı kravat takmaya ikna etmeye çalışan isimlere Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de eklendi. Dün Riga’da Çipras’la görüşen Juncker, basın açıklaması sırasında kendi kravatını Yunan Başbakanı’nın gömleğinin üzerine tutunca Çipras ve gazeteciler gülmeye başladı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, Ocak ayındaki Atina ziyaretinde Çipras’ı kravat takmaya ikna etmeye çalışmıştı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, Yunan mevkidaşına, ülkesinin krizden kurtulması halinde takmak üzere kravat hediye etmişti. Çipras, seçim öncesinde “Ülke borcunu sildirdiğimde kravat takacağım” demişti.

‘Uzlaşma yakında’

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın Riga’daki temasları kapsamında Almanya ve Fransa liderleri ile yaptığı görüşmenin, Atina’yı kreditörlerle bir uzlaşma sağlamaya yakınlaştırdığı iddia edildi. Yunan yetkililer, Çipras’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa lideri François Hollande ile önceki gün yaptığı görüşmenin ardından, “Bir anlaşmaya yakınız” diye konuşmuştu. Alman hükümet sözcüsü ise görüşmenin dostane ve yapıcı geçtiğini söylemekle yetinmişti. Görüşmede Yunanistan ile kreditörler arasında görüşmelerin sürmesine karar verildiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Özel görüşmeleri gizlice kaydetti

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Euro bölgesi maliye bakanlarıyla yaptığı özel görüşmeleri kaydettiğini söyleyerek yeni bir tartışma yarattı. Varufakis, New York Times gazetesine verdiği röportajda, gizlilik kuralları nedeniyle bu konuşmaların kayıtlarını kamuoyuna açıklamayacağını söyledi. Varoufakis, Riga’da bir araya geldiği bakanların kendisi hakkında kötü sözler söylediği iddialarını da reddetti. Varufakis, Avrupa Birliği’yle yürütülen borç görüşmelerinde, baş müzakerecilik görevinden alınmıştı. Bunun nedeninin Varufakis’in tarzından duyulan rahatsızlık olduğu iddia edilmişti.